21 Eylül 2020 Pazartesi

Yerebatan Sarnıcı ve Ahrida Sinagogu, İstanbul

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Bizans bölgesindeki en büyük sorun tatlı su eksikliğiydi ve bu nedenle şehrin büyümesi için büyük bir su kemerleri ve sarnıçlar sistemi inşa edildi. 6. yüzyılda Justinianus. Bu eski yeraltı suyolu boyunca bir yolculuk, sizi suyun durmadan damladığı Bizans kemerlerini ve kubbelerini desteklemek için 26 fit yükselen 336 mermer sütunu ören loş ışıklı yürüyüş yollarına götürür. En ünlü iki sütun, yukarı dönük Medusa başlarına sahiptir. Sarnıç, uzun kuşatmalara karşı bir önlem olarak her zaman dolu tutuldu ve muhtemelen Bizans dönemine gelenlerin soyundan gelen balıklar karanlık sularda hala uçuyor. Serin, gölgeli, katedral benzeri durgunluğun (arka planda yumuşak bir şekilde çalınan Türk enstrümantal müziği ile) unutulmayacak kadar güzel bir vahası olan sarnıç, Eski Şehrin karmaşasından uzaklaşmak için özellikle rahatlatıcı bir yerdir. Uzun kuyruklardan kaçınmak ve daha huzurlu bir ziyaret için erken gelin.

Ahrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu

Şehrin Yahudi semti olan Balat'ta bulunan İstanbul'un en eski sinagogunun, bugünkü Makedonya olan Ohri kasabasından Yahudiler tarafından kurulduğu 1430'lu yıllara dayandığına inanılıyor. Sinagog, 1992 yılında, 17. yüzyıldaki son büyük yeniden inşasının Osmanlı barok üslubuna göre kapsamlı bir şekilde restore edildi. Bu Sefarad ibadethanesinin en ilginç özelliği, formunun ya Nuh'un Gemisi'ni ya da Yahudileri 1492'de İber Yarımadası'ndan Osmanlı İmparatorluğu'na getiren gemileri temsil ettiği düşünülen tekne şeklindeki ahşap bimah (okuma platformu). Ziyaret, e-posta yoluyla (tercih edilir) veya en az dört iş günü önceden Baş Hahamlığa faksla başvurmalısınız (web sitelerindeki talimatları izleyin).

İstanbul geziniz sonrasında İstanbul'a sadece bir buçuk saat mesafede olan Sapanca'yı da mutlaka görmelisiniz. Sapanca'da geçirdiğiniz süre de Sapanca Villa Kiralama seçeneklerini de mutlaka değerlendirin.