11 Nisan 2020 Cumartesi

Zululand ve Savaş Alanları, Güney Afrika

Zululand and Battlefields

Zululand ve Savaş Alanları

Zululand kuzeye Tugela Nehri'nden Mozambik sınırına kadar uzanıyor. Otlaklar, muhteşem plajlar ve klasik Afrika çalılarının olduğu bir bölge. Ayrıca kan dökülme ve ölüm payından daha fazlasını gördü. Modern Güney Afrika, Zululand ve kuzey Natal'ın ateşli potalarında kuruldu. Burada Boers Zulus'la, Zulus İngilizlerle ve İngilizlerle Boers'la savaştı. Bununla birlikte, en ilginç tarihi yerlerden bazıları, Zulus'a karşı savaşları içerir. Isandlwana, Rorke's Drift ve Blood River gibi isimler efsanevi askeri karşılaşmalar sırasında yerini aldı.

Zululand ve Savaş Alanları Hakkında

Hiçbir Afrikalı kabile, Batı hayal gücünü Zulus'a benzetmedi. Bir çok kitap ve film savaşçı kültürünü keşfetti ve savaş cesaretlerini övdü. 19. yüzyılın başlarına kadar Zulus, kuzeyden güney Afrika'ya göç eden Nguni halklarının bir parçası olan küçük, haksız bir gruptu. Kral Shaka (1787-1828) tüm bunları değiştirdi. On yıldan kısa bir sürede Shaka, siyah Afrika'da rakipsiz bir askeri makine yarattı. 1828'de suikaste uğradığında, Shaka 300 kabileyi yok etti ve Zulu gücünü 800 km (500 mil) kuzey, güney ve batı boyunca uzattı.

Zululand and Battlefields

Shaka'nın ölümünden elli yıl sonra, İngilizler hala Zulus'u Güney Afrika'da planlanan beyaz devletler federasyonu için büyük bir tehdit olarak görüyordu. İngiliz çözümü, 1879'da, Zulu krallığını yok etmek için bir savaş başlatmaktı. 20 yıl sonra Boer cumhuriyetlerini topuğa ve Witwatersrand'ın zengin altın alanlarını kendi ellerine getirmek için benzer bir taktik uyguladılar.

Savaş alanlarına ilgi artmaya devam ediyor, özellikle 2000'deki Boer ve Zulu Savaşı yüzüncü yıl kutlamalarından bu yana. Bir tarih tutkunu değilseniz, savaş alanlarını gezmenin en iyi yolu, tarihi hayata geçirebilecek uzman bir rehberdir, çünkü savaş alanlarının birçoğu ara sıra anıt taşla süslenmiş açık otlaktan biraz daha fazlasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder