15 Mayıs 2019 Çarşamba

Villa Tatilinde Yapılabilecekler

Kiralık Villa Seçimi 

     Bir kiralık villa tatiline karar verdiğinizde öncelikle en doğru kararı verdiğinizden emin olmalısınız. Hangi bölgede tatil yapacaksınız. İç anadolu mu yoksa deniz kenarı bir yer mi ? Buna da karar verdikten sonra muhtemelen deniz kenarı bir yer tercih ettiğinizi varsayıyoruz. Yapılan istatisliklerde insanlar hep manzaralı ve deniz olan yerlerde tatil yapmayı seviyor. Tatilinzde hem deniz manzaralı hem de bol oksijenli bir kiralık villaya giderseniz işte o zaman hayalleriniz gerçek olabilir. Muazzam gündoğumu ve batımı, yıldızların altında uzanarak dinlenme keyfi, teleskopla tüm samanyolunu gözlemleme imkanı , havuz keyfi ve bazı villalarda jakuzi , sauna ve hamam keyfi sizi bekliyor. Kiralık Villa denildiği zaman şunu düşünmelisiniz ki orası 1 hafta boyunca sizin eviniz. 1 hafta diyorum ki genellikle Türkiye çapında insanlar genellikle 1 hafta tail yapıyorlar. İş yerlerinden yıllık izinlerinden 10 gün izin alıp kiralık villa tatiline çıkıyorlar. Yol süresi dinlenme süresi olarak 3 günü çıkarırsanız 1 haftalık bir tatil son derece yeterli geliyor.

Kiralık Villa Tatilinde Yapabileceğiniz Etkinlikler 

Tatilde yapabileceğiniz birçok şey var tabi ki. Ankara'da yaşayan birisinin Fethiye'ye tatile gidip, bir kiralık villada 1 hafta boyu havuza girip villadan çıkmadan yatıp dinlenip tatilini bitirmesi hiç de eti değildir. Tatil dediğiniz sadece dinlenmek değildir. İnsan hayatta her zaman yeni birşeyler öğrenmeli, kültürünü geliştirmeli. Fethiye'ye gidip bir yamaç paraşütü yapmadan dönmek bize göre çok üzücü.


Koşun, koşun ve uçurumdan aşağıya atlayın. Ne kadar çılgınca ama bir o kadar da cesurca. Paraşüt ile gökyüzünde süzülürken Fethiye manzarası tarafından büyüleneceksiniz. Türkiye'mizde bu kadar güzel yerler de mi vardı diyeceksiniz. Ya da yükseklik korkunuz mu var o zaman Antalya - Manavgat'ta veya rafting yapılabilen başka tatil beldelerinde rafting de deneyebilirsiniz. Bu tarz şeyler insan hayatına heyecan ve değişiklik katar.


Katılırsınız bir gruba. Takım ruhuya çekersiniz kürekleri. Tabi rafting herkesin yapabileceği bir spor değildir. Yamaç paraşütü gibi raftingin de 3 aşamalı eğitimi vardır. Suda boğulurum korkusunu kafanızdan atın üzerinize giydiğiniz elbiseler suya düşseniz bile sizi su yüzeyine çıkaraktır. Neyse lafı yine fazla uzattık. Kiralık villa Tatilinde yapılabilecek birçok şey varken sakın evde pineklemeyin. Çıkın, gezin dolaşın, tarihi yerleri görün hem Türkiyemize hem de kendi hayatınıza renk katın...



12 Mayıs 2019 Pazar

Kısa bir mısır hikayesi



mısır turizm

Binlerce turist, ışıklandırılmış palmiyelerin altında içeceklerini yudumluyor; geceyarısı da olsa gözlerinde güneş gözlükleri var.
Yanı başlarındaki otel moloz yığınına dönmüştü, feryat figan halindeki bir sürü insan onlara doğru geliyordu, şimdi de en büyük düşmanlarının kullandığı devasa büyüklükte bir grup kamyon kapıya dayanmıştı. Kısa bir duraksamanın ardından görünmez hatta karşılıklı sorular ve yanıtlar bağırılarak aktarıldı. Mısırlı askerler çok önemli bir karar verdi: Ülkelerinin egemenliğini askıya alıp, silahlarını indirdiler ve itfaiye araçlarının geçmesi için yana çekildiler. Felaket alanında İsrailli itfaiyeciler yangını söndürmek ve enkazdan insanları kurtarmak için Arap meslektaşlarıyla omuz omuza çalıştı. İtfaiyeciler araçlarının ana su kaynağı görevi üstlenebilecek otel yüzme havuzunun boş olduğunu gördü, bu nedenle işleri çok daha zorluydu ve yavaş ilerliyordu.
Hem kurban hem de kurtarıcı konumundaki İsrailliler ile Mısırlılar, o saatler boyunca farklı olmaktan çok, benzer görünüyordu.

11 Mayıs 2019 Cumartesi

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ REHBER


KİTABELER BÖLÜMÜ 

arkeoloji müzesi kitabeler

 3018. Trovalıların tyranlara karşı kanunu. Bu kanunda tyran'ı veya demokrasiyi ilga etmeye teşebbüs edecek herhangi ,bir şahsı öldürene verilecek mükâfatlar sayılmaktadır. Kendisine o gün bir talent gümüş verilecek, bütün hayatı boyunca Prytaneion tarafından iade edilecek, oyunlar reisliğine tâyin , sedilecek ve ölünceye kadar da günde iki drahmi maaş verilecek. Trova'da bulunmuştur. M. E. 281.
1907.    Dört yüzünde de arkaik grekçe kitabe vardır. Kırmızı kalkerdendir. Sakız adasında bulunmuştur, kitabesi bustrofedon'dur.
691. Arkaik kitabe. Grit adasında Dreros şehri sevgilerinin and içmelerine dairdir.

PENCERENİN SAĞINDA

3016.    Çanakkale Boğazından geçiş şartlarını bildiren İmperator Anastasius 1 in emirnamesi. Abydos (Çanakkale Boğazında Nagra). M. S. 941-318. 

 PENCERENİN SOLUNDA

Kral Antiohos kitabe

3095.    Nemrutdağındaki mezar tapınağından Kral Antiohos I (M.E. 293-261) in kitabesi. Adıyaman-Nemrutdağı.

EVVELKİNİN ALTINDA

3015.    Kararname. Pontos Karalı Polemon'un kızı, Trakya Kıralı Kotys'in karısı ve imparator Caligula'nın ' akrabasından olan Antonia Tryphaina'nın şerefine Obir kararnamedir. Antonia, harb korkusuyla doldurulan kanalın tekrar açılmasına ve Kyzikos şehrinin imarına yarıyacak
hususları temin ettiği gibi amelenin ucuz fiyatla erzak alabilmesi için çarşıda çok miktarda erzak bulundurulması maksadiyle iane de vermiştir. Ka- rarnamenin sonunda erzak fiyatlarının yükselmesini yasak eden bir nizamname de vardır. Kyzikos. M. S. 38-46.

SALON ORTASINDAKİ PLASTROLARDA KARŞILIKLI

2034, 2035. Büyük kitabeler. 2035 No. lu' kitabe Lesbos adasındaki Methymna ve Eroses şehirlerinin Millet şehiri tarafından gönderilen hakimlerle ilgili kararnamesidir. 2034 No'lu ise Millet şehrinin  aktettiği bir iç istikrazdan bahseder ve iki parçaya ayrılmış haldedir. Her iki eser de Millete Delfinion'da, bulunmuştur. M.E. 205-204.
 




10 Mayıs 2019 Cuma

Hanok


 KORE HANOK GELENEKLERİ

hanok geleneksel ev

Hanok
Kore'nin geleneksel ev hayatını görmek ve misafirperverliğine tanık olmak isteyen ziyaretçiler hanok'ta bir gece geçirmeyi tecrübe edebilir. Yaşayan müzeler olarak da nitelenebilecek olan hanok'lar, yerleşim planları ve bina yapısı itibariyle antik Kore mimarisinin ve sosyal hayatının bir göstergesi. Tipik bir hanok; ahşap sütunları, kerpiç duvarları, daecheongmaru denen tahta zemini ve taraçası, avlusu ya da bahçesiyle dikkat çekiyor. Hanok'ların büyük bölümü bugün Andong ve Jeonju gibi hanok köylerinde korunuyor. Kore'nin geçmişindeki estetiği modern imkânlarla birleştiren pek çok hanok'ta, Kore'nin geleneksel yaşam tarzını öğreten kültürel programlar eşliğinde konaklama fırsatı da sunuluyor. Çay evine dönüştürülen bazı hanok'larda dado (Kore çay seremonisi) deneyimleme imkânı var, bazılarında ise çömlekçilik öğretiliyor.


Hanok'ta Kalma Deneyimi
 “Eski şeylerin kıymetinin anlaşıldığı ve onlardan keyif alınan saf ve huzurlu yer" anlamına gelen Rak Ko Jae'de insanlar Kore'nin geleneksel kültürünü yaşıyor. Bu 130 yılık hanok'u Jeong Yeong-jin restore etmiş. Ünlü TV dizisi “My Lovely Sam Soon"da Koreli- Amerikalı aktör Daniel Henney'nin canlandırdığı karakterin kaldığı yer olarak ünlenen Rak Ko Jae, orijinal iskeletin üstüne, aslına sadık kalınarak yapılmış. Orijinal hanok'a yeni bahçe çitleri, havuz, çatı kiremitleri ve jangdokdae (geleneksel toprak okapların konduğu platform) eklenmiş.


8 Mayıs 2019 Çarşamba

Kore geleneksel müziği


Kore geleneksel müzik

Kore geleneksel müziğinin tanıtımında önemli görev üstlenen ve eğitim merkezi olan Ulusal Gugak Merkezi'nde yıl boyunca geleneksel müzik ve halk müziği konserleri ile geleneksel dans gösterileri sahneleniyor. Gwanghwamun Salonu'nda Kore geleneksel perküsyon kuartetini dinleyebilir, eğer Kore'nin farklı renklerini görmek isterseniz de Chongdong Tiyatrosu'nun geleneksel Kore müzikali “Miso"yu izleyebilirsiniz.
Ulusal Gugak Merkezi
Ulusal Tiyatro
Seul'ün en ünlü galerileri Insa-dong, Samcheong- dong, Pyeongchang-dong, Apgujeong-dong ve Hongik Universitesi civarında bulunuyor. Farklı temalara sahip irili ufaklı galeriler bu bölgelerde yer alıyor.
Samcheong-dong, Aksesuvar Müzesi ve Tibet Müzesi gibi pek çok küçük müzeye ev sahipliği yapıyor.
Apgujeong-dong genç moda tasarımcılarının sergileri yapılıyor.
Daehangno, Jongno'da Hyehwa-dong'dan Ihwa-dong'a kadar uzanan bir cadde ve burada çok çeşitli kültürel etkinlikler düzenleniyor.

6 Mayıs 2019 Pazartesi

Kore'den Ne Alınır?


Kore'den Ne Alınır

Kozmetik
BB krem (leke balsamı), Kore'ye özgü geleneksel içeriklere sahip ürünler, yüz maskeleri vs.
Elektronik
Uygun fiyata dijital kameralar, mp3 çalarlar, dizüstü bilgisayarlar, hatta kimçi buzdolapları ve pilav makineleri gibi ev aletleri.
Ginseng
Kore ginsengi antik yaşam iksiri olarak dünya çapında etkinliğiyle tanınıyor. Taze, kurutulmuş, toz halinde, şeker kaplı ve başka çeşitleri mevcut.
Kimçi ve Diğer Yiyecekler
Ambalajlı kimçi, pişmiş yosun, tuzlu deniz ürünleri, acı biber çeşnisi, soya ezmesi, kurutulmuş songi mantarı, geleneksel çaylar ve atıştırmalıklar, içkiler VS.
El Sanatları
Geleneksel bebekler, yelpazeler, ahşap maskeler, sedef kaplama ürünler, seramikler, dekoratif düğümler ve ahşap düğün ördekleri en çok tercih edilen hediyelikler.
Antikalar ve Replikalar
En aranan antikalar arasında ahşap sandıklar, mobilyalar, (o Joseon (o Hanedanlığı'nın o beyaz porselenleri ve Goryeo seladonları bulunuyor.
Giyim
Kore'nin tekstil endüstrisi geniş yelpazedeki giyim ürünleriyle dünyaca ünlü.

4 Mayıs 2019 Cumartesi

Dalaman Çayında Rafting ve River Kayaking

Dalaman Çayı Rafting Etkinlikleri

dalaman çayında rafting

Muğla iline dahil olan Dalaman çayı, son yılların en gözde rafting parkurları arasında. Farklı zorluklar derecesinde iki ayrı etabı bulunan dalaman çayının üst etabı 3. zorluk derecesinde ve bu etap rafting botlarıyla geçilebiliyor. Alt bölümde kalan 2. etap ise "River Kayaking" olarak adlandırılan küçük botlarla geçiliyor ve ilk kez deneyenlere tavsiye ediliyor. 1. zorluk derecesinde olan etaba çocuklar da katılabiliyor. Seyahat acentalarının broşüründe Dalaman çayı rafting-river kayaking şöyle tanımlanıyor:
"Dalaman Çayı, Rafting -Kayaking Alt Parkuru" Demirli köyü Akköprü mevkinde start alıp, yaklaşık 12 km. lik bir kurstan sonra Arpacık mevkiinde son buluyor. Rafting turu düzenleyen seyahat acentaları, grupların başlangıç noktasına transferlerini sağlıyor. Başlangıç noktasında soğuk meşrubatservisi ile karşılanan gruplara nehir ve teknik ekipmanlarla ilgili gerekli uyarı ve tanıtım konuşmaları yapılıyor. Akköprü'den takribi 5 km. sonra bulunan "Yemek Molası"  noktasına 1 saat içerisinde ulaşılıyor. Yemek servisi açık havada veriliyor. Yemekten sonra, parkurun yaklaşık 10. km sine dek kürek çekiliyor ve bu zenkli yolculuğu animasyon ağırlşıklı bir yüzme molası izliyor.

Nehir ve Tur Hakkında Bilgi

dalaman çayı river kayaking

Dalaman Çayı alt parkuru, uluslararası zorluk derecelerine göre 1 ve 2 derece zorluktadır ki bu da nehirdeki faaliyete katılmak için konu üzerinde hiç bir tecrübeye ihtiyaç olmadığını göstermektedir. Dalaman çayı Turlarına katılan herkes sigortalanmakta ve tur bitiminde sertifika verilmektedir. Dalaman çayında rafting turu organize eden acentalar arasında Trans Nature, Get Wet, Grida ve Alternatif Turizm gibi acentalar bulunuyor.

1 Mayıs 2019 Çarşamba

Gazi Antep Kent Gezisi

Antep'i Geziyoruz 

Gazi Antep'i geziyoruz
Önce ŞahinBey'e, yani kentin merkezine gelip, eski yapı ve çarşıların birarada yaşadığı sokaklara giriyoruz. Her çarşı birbirine o kadar yakın ki en fazla 20-30 metre. Bakırcılardan sonra Saraciyeciler ve Habbabcılar, az ötesi Külekçiler, biraz aşağısı Kavafiyeciler çarşıları. Daha ötesi baharatçı , peynirci,balcı, kuruyemişçi ve yemenicilerin dünyası Elmacı Pazarı. Kozluca Mahallesinde deMevlevihane, Tahmis Kahvesi, eski Antep evleri ve minaresindeki işçiliğiyle göz kamaştıran Boyacı Camisi var.

Antep'in Renkli Çarşıları

antep çarşı

At koşu ve koşum takımlarının satıldığı yere saraciye, imal edene de saraç deniliyor.Çeşitli büyüklüklerde mavi boncuklarla süslenen sığır ve at çanları, keçe ve deriden yapılan at koşumları o kadar güzel ki, İster alışveriş et, ister etme. Dükkandan çay ya da kahve içmeden çıkmak ne mümkün. Tahtadan yapılan pekmez ve yoğurt kaplarına külek, yapımcısına da külekçi deniliyor. Ayakkabı yemeni, çarık imal edene kavaf, tahta terlik üretene de hababçı ismi veriliyor. İşte bu malların satıldığı çarşılar da çok renkli.Külekçiler çarşısına girince, Tütün ile kürkçü hanı arasında bir baharatçı dükkanı var ki, her derde deva.