11 Mayıs 2019 Cumartesi

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ REHBER


KİTABELER BÖLÜMÜ 

arkeoloji müzesi kitabeler

 3018. Trovalıların tyranlara karşı kanunu. Bu kanunda tyran'ı veya demokrasiyi ilga etmeye teşebbüs edecek herhangi ,bir şahsı öldürene verilecek mükâfatlar sayılmaktadır. Kendisine o gün bir talent gümüş verilecek, bütün hayatı boyunca Prytaneion tarafından iade edilecek, oyunlar reisliğine tâyin , sedilecek ve ölünceye kadar da günde iki drahmi maaş verilecek. Trova'da bulunmuştur. M. E. 281.
1907.    Dört yüzünde de arkaik grekçe kitabe vardır. Kırmızı kalkerdendir. Sakız adasında bulunmuştur, kitabesi bustrofedon'dur.
691. Arkaik kitabe. Grit adasında Dreros şehri sevgilerinin and içmelerine dairdir.

PENCERENİN SAĞINDA

3016.    Çanakkale Boğazından geçiş şartlarını bildiren İmperator Anastasius 1 in emirnamesi. Abydos (Çanakkale Boğazında Nagra). M. S. 941-318. 

 PENCERENİN SOLUNDA

Kral Antiohos kitabe

3095.    Nemrutdağındaki mezar tapınağından Kral Antiohos I (M.E. 293-261) in kitabesi. Adıyaman-Nemrutdağı.

EVVELKİNİN ALTINDA

3015.    Kararname. Pontos Karalı Polemon'un kızı, Trakya Kıralı Kotys'in karısı ve imparator Caligula'nın ' akrabasından olan Antonia Tryphaina'nın şerefine Obir kararnamedir. Antonia, harb korkusuyla doldurulan kanalın tekrar açılmasına ve Kyzikos şehrinin imarına yarıyacak
hususları temin ettiği gibi amelenin ucuz fiyatla erzak alabilmesi için çarşıda çok miktarda erzak bulundurulması maksadiyle iane de vermiştir. Ka- rarnamenin sonunda erzak fiyatlarının yükselmesini yasak eden bir nizamname de vardır. Kyzikos. M. S. 38-46.

SALON ORTASINDAKİ PLASTROLARDA KARŞILIKLI

2034, 2035. Büyük kitabeler. 2035 No. lu' kitabe Lesbos adasındaki Methymna ve Eroses şehirlerinin Millet şehiri tarafından gönderilen hakimlerle ilgili kararnamesidir. 2034 No'lu ise Millet şehrinin  aktettiği bir iç istikrazdan bahseder ve iki parçaya ayrılmış haldedir. Her iki eser de Millete Delfinion'da, bulunmuştur. M.E. 205-204.
 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder