15 Ağustos 2020 Cumartesi

Cu Chi, Vietnam

Cu Chi, Vietnam

Cu Chi

Şu anda Ho Chi Minh Şehrinin uzak bir bölgesi olan Cu Chi, son savaş sırasında Vietkong operasyon üssü idi. Üs, savaşın çoğunda müttefiklerin tespitini engelleyen geniş bir tünel sisteminde yeraltındaydı. Tüneller artık Vietnam halkının dayanıklılığının ve girişimci doğasının bir sembolü olarak görülüyor.

Cu Chi Tünelleri

250 km'lik (155 mil) yeraltı sahra hastaneleri, komuta merkezleri, yaşam alanları, yemek mekanları ve tuzaklardan oluşan bir ağ olan Cu Chi Tünelleri, Vietkong'un ezici zorluklar karşısında yaratıcılığını göstermektedir.

Cu Chi Tünelleri

Tüneller üzerindeki çalışmalar 1948'de Fransızlarla savaşmak için başladı ve 70'lere kadar devam etti. Kapsamlı yeraltı ağı, 60'lı yıllarda Vietcong'un yalnızca battaniye bombardımanlarına dayanmasını ve diğer uzak Vietcong yerleşim bölgeleri ile iletişim kurmasını değil, aynı zamanda tehlikeli bir yakınlıkta olan oldukça büyük bir kırsal alana komuta etmesini de mümkün kılmıştır (sadece 35 km [22 mil]) Saygon'a. Güney Vietnam Devlet Başkanı Ngo Dinh Diem rejiminin 1963'teki talihsiz "stratejik mezra programı" ndan sonra, taşınmayı reddeden hayal kırıklığına uğramış köylüler hava bombardımanlarından kaçınmak için Cu Chi'ye kaçtılar. Aslında, 1968'deki çarpıcı Tet Offensive, Vietcong kontrolündeki Cu Chi köylülerinin coşkulu bir montaj hattı tarafından hazırlanmış silahlarla Cu Chi Tünelleri sinir merkezinden başlatıldı ve başlatıldı. Kapsamlı kara operasyonlarına ve karmaşık kimyasal savaşa rağmen - ve bölgeyi serbest atış bölgesi ilan ettikten sonra bile - Amerikan birlikleri bölgeyi kontrol edemiyordu. 1960'ların sonunda B-52 bombardımanı bölgeyi çorak bir araziye çevirdi, ancak Vietnam Komünistleri ve Ulusal Kurtuluş Cephesi dayanmayı başardı.

Cu Chi Tünelleri

Her büyüklükteki turisti ağırlayacak şekilde genişletilen tünellere sahip iki Cu Chi Tüneli turistik bölgesi vardır. Bu daha büyük tüneller yine de klostrofobik olarak küçüktür ve bazıları için çok fazla dar olabilir. Rehberli turların çoğu, hediyelik eşya dükkanının hemen yanında atış menzilinin (M16 mermilerin her biri 1,50 dolar, AK47 mermilerin her biri 2 dolar) olduğu Ben Dinh'e gider.

Ben Duoc, çok daha güzel bir bölgedir ve genellikle Ben Dinh'den daha az kalabalıktır, ayrıca atış menzilinin tünel alanından daha uzakta olması avantajına sahiptir. Ben Duoc'u daha keyifli kılan şey, tesis bünyesindeki tapınak ve restoran: Ben Duoc Şehit Anıtı Tapınağı yemyeşil bahçelerle çevriliyken, Dia Dao Restaurant öğle yemeği için güzel bir yerdir.

Bilet fiyatı, size tünelleri, havalandırma deliklerini ve yaşam alanlarını gösterecek resmi bir rehber içerir. Ayrıca, yeniden oluşturulan bubi tuzaklarını, bomba ve tuzak yapan mekanize mankenleri ve lastiklerden sandalet yapan gerçek hayattaki insanları da açıklayacaklar.

Her iki site de devlete aittir ve ekranlar aynı olduğundan her ikisinin de ziyaret edilmesi önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder