21 Şubat 2022 Pazartesi

İnşaatta Kritik Yol Yöntemi

 

Kritik Yol Yöntemi, inşaat proje yöneticilerinin büyük projeleri planlamak için kullandıkları popüler bir yöntemdir. Ancak, inşaatta başkaları için her zaman iyi anlaşılan bir zamanlama yöntemi değildir. Biraz keyfi görünebilir ve hissedilebilir veya programları etkili bir şekilde tahmin edip oluşturmuyor gibi görünebilir. Ancak durum böyle değil, doğru kullanıldığında Kritik Yol Metodu genel verimliliği artıracak inanılmaz derecede faydalı bir zamanlama aracı olabilir.

 Kritik Yol Yöntemi (CPM) Nedir?

Kritik Yol  Yöntemi  veya Kritik Yol Analizi, bir dizi proje veya faaliyet için çizelgeler belirlemenin bir yoludur. Kritik Yol Metodu veya CPM 1950'lerin sonlarında geliştirildi ve yaratılmasından bu yana geçen on yıllarda kullanımı arttı. Genellikle inşaatta kullanılır, ancak diğer endüstrilerde de kullanılır. Genellikle daha küçük projeler yerine daha büyük projelerde kullanılır çünkü daha kısa veya daha küçük projeler için bu planları oluşturmak genel olarak daha az verimlidir. CPM, her zaman net veya kolay olmadığı için denetçileri ve proje yöneticilerini rahatsız edebilir. Ancak, PMP sertifikalı olmak için bunu öğrenmeleri gerekir.

BGBM'de Neler Gerekiyor?

CPM, projenin bir modelini oluşturuyor. Bu nedenle, proje yöneticileri ve amirlerinin birkaç temel bilgi noktasına sahip olmaları gerekir. 

  1. Faaliyet Listesi. Projeyi tamamlamak için gereken tüm faaliyetlerin bir listesine sahip olmaları gerekir. Yöneticiler, tüm faaliyetleri ve ne zaman tamamlanması gerektiğini listeleyebilmek için tipik olarak bir iş kırılım yapısı kullanır.
  2. Zaman. Proje yöneticileri veya amirleri her aktivitenin süresine sahip olmalıdır. Bu, genel programın belirlenmesinde önemlidir. PERT kullanırken, her parçanın toplam uzunluğu için makul derecede doğru bir tahmin elde edebilmelidirler.
  3. bağımlılıklar Proje yöneticileri veya denetçiler, faaliyetler arasındaki çeşitli bağımlılıkları dikkate almalıdır. İnşaatta, diğer görevlerden önce GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKEN belirli görevler vardır, çünkü onsuz başlamak imkansız olurdu. Bunlar bağımlılıklardır ve proje planlanırken dikkate alınması gerekir.
  4. Kilometre Taşları ve Çıktılar. Bir görevin veya aktivitenin ne zaman tamamlandığını bilmek için proje yöneticisi, projenin ne zaman bitmesi gerektiğini ve sonunun nasıl göründüğünü bilmelidir. Ayrıca, birçok alt yükleniciye teslimatlarına göre ödeme yapılır, bu nedenle teslimatın nasıl görüneceğini bilmek birçok faktör için çok önemlidir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder