23 Mart 2022 Çarşamba

İnşaat Süreci Değişimi

İnşaat Süreci Değişimi

İnşaat Yıllar İçinde Nasıl Değişti?

Şehirlere daha fazla insan yerleştikçe, inşaatın ölçeği ve kapsamı büyüdü. İnsanlar, yerleşik yaşamı desteklemek için altyapının yanı sıra yaşayabilecekleri, çalışabilecekleri ve bir araya gelebilecekleri giderek karmaşıklaşan kalıcı yapılar inşa ettiler. Bu projelerin uygulanması mühendis ve mimarların gerektirdiği, malzemelerin koordinasyonunun yanı sıra inşaata yön verecek kurallar ve bildiğimiz anlamda endüstri 16. yüzyılda şekillenmeye başladı.

Mimarlık ve mühendislik, uzmanlık eğitimi gerektiren ayrı meslekler olarak görülmeye başlandı. Andrea Palladio (MS 1508 doğumlu) yaygın olarak ilk modern mimar olarak kabul edilir. Müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun malzeme denemeleri ve kullanımıyla tanınan Palladio, İtalyan soyluları için saraylar ve kır malikaneleri tasarladı. Çalışmaları, en dikkat çekici olanı çatılı bir giriş sundurması olarak klasik bir tapınak cephesi kullanması ile takip eden mimarları büyük ölçüde etkiledi.

John Smeaton (MS 1724 doğumlu) genellikle “inşaat mühendisliğinin babası” olarak anılır ve en çok su, yol, köprü ve değirmen projeleri ile tanınır. En ünlü projesi, birbirine geçmeli taşla inşa edilen türünün ilk yapısı olan Cornwall, Birleşik Krallık'taki Eddystone Deniz Feneri. Ayrıca dünyanın ilk mühendislik topluluğu olan İnşaat Mühendisleri Derneği'ni kurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder