26 Nisan 2019 Cuma

Baston Kenti Devrek

Devrek Tanıtımı

devrek baston kenti

Batı karadenizde yolumuza Devrek ile devam ediyoruz. Türkiye'nin her köşesini bucak bucak dolaşırken her yerde yeni insanlar görüyor, yeni kültürlerle karşılaşıyoruz. Devrek yolların kavşağında kurulmuş bir yerleşim alanıdır. Batıya Ereğli'ye ve Zonguldak'a Kuzeye Kilimli sahiline ve Bartın'a bağlanıyor. Kilimli sahiline ulaşmak için 40 km. kadar yol almanız yeterli. Doğuya yönelirseniz Karabük ve Safranbolu'ya çıkarsınız. Fakat önce burada mola vermeyi tercih ediyoruz.
Devrek ülkemizin baston yapımcılığı ile ünlü ilçesidir. Türkiye'nin en güzel bastonları burada eğrilip bükülüyor, üzerine işler işleniyor. Daha sonra Türkiye'nin dört köşesine dağılıyor.

devrek bastonları

Sadece Türkiye'ye değil Devrek bastonları tüm Dünyaya dağıtılıyor. Devrek'in bastonlarının ünü ülke sınırlarımızı aşalı çok zaman geçmiş. Sayıları biraz azalmaya yüz tuttu ama yine de baston atölyelerinden birine girip bu mesleğin nasıl icra edildiğini izleyebilirsiniz. En güzellerinden birini de satın alabilirsiniz. İhtiyacınız olmasa da evinizin süsü olur. Baston Devrek'e Mısır savaşı sırasında İngiliz komutanın bastonunu gören Mıntıka Çelebi tarafından getirilmiş. Gövdesi kızılcık ağacından, sapı armanda boynuzundan yapılıyor. Ucuna da çabuk aşınmasın diye artık kemiklerden "papuç" takılıyor. Öyle ki bu işin ustaları kaliteli asıl bir bastonun 150 sene dayanacağını söylüyorlar. Tanıtması, anlatması bizden karar vermesi sizden...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder