6 Nisan 2019 Cumartesi

BURSA - GEMLİK


bursa gemlik

GEMLİK
İstanbul - Bursa yolu üzerinde içinden geçilen Gemlik Bursa'ya 30 Km. uzaklıkta. Marmara kıyı şeridinde “güzel bir körfezin kıyısına kurulmuş ve etrafı zeytinliklerle bezenmiş şirin bir ilçe” diye sorarlardı da eski bulmacalarda, herkes hemen bilip altı harfli adını yazıverdi “Gemlik” diye. Sanayileşmenin yarattığı deniz ve çevre kirliliği bu güzelliği büyük ölçüde alıp götürdü. Gene de çevresi, ençok da Küçük kumla güzelliğini koruyor.
Bursa'dan Gemlik'e gelirken bir tabela göreceksiniz. Şair Orhan Veli'nin “Denizi göreceksin, sakın şaşırma” mısrasının yer aldığı tabeladan sonra birdenbire denizle karşılaşıyorsunuz ve gerçekten şaşırıyorsunuz. Bilmiyorsanız burada böyle birdenbire denizin çıkıvereceğini hiç ummuyorsunuz. Şimdi bir kez daha şaşırılıyor, o da denizin kıyısına geldiğinizde. Denizin sizdeki masmavi imajına hiç benzemeyen kara bir suyla karşılaştığınız için.
Körfezden denize girmek mümkün değil, kuzey sahil şeridine doğru gideceksiniz. Turizm merkezi olarak nisbeten gelişmiş yerlerin yanı sıra aralara serpilmiş küçük balıkçı köyleri de özgünlüklerini korumaya çalışarak yaşıyorlar. Köylerin çevresinde elbetteki her yerde olduğu gibi plansız gelişen yazlıklar, yazlıklar...
Kıyı boyunca uzanan düzgün bir asfalt yolla kaplıcaları ile ünlü Armutlu'ya varılıyor. Gemlik'ten 35 km. uzaklıktaki zeytinliklerle sarılı çevresi, özellikle kalp ve romatizmal hastalıklara iyi gelen kaplıcaları ile Armutlu aynı zamanda sayfiye yeri. Küçük otelleri, pansiyonları ve balıkçı lokantaları ile daha çok iç turizme hizmet veren Armutlu'ya İstanbul ve Mudanya'dan kalkan Denizcilik İşletmeleri vapurları da uğruyor. Yalova-Çınarcık üzerinden Marmara'nın güney sahillerini izleyerek de ulaşılabiliyor. Biraz dolambaçlı ama zevkli bir yolculuk olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder