23 Nisan 2019 Salı

Adalar Tanıtımı İstanbul

Prens Adada dokuz Rum Ortodoks, bir Ermeni, bir Latin kilisesi ile bir Musevi Sinagogu vardır. Çok büyük bir ahşap yapı olan 235 odalı Rum Yetimhanesi otel olarak restore ediliyor. Splendid Palas Oteli, Anadolu Klübü, belediyenin bulunduğu konak, kaymakamlığın bulunduğu Hacapulos Köşkü, uzunca bir süre ilkokul olarak kullanılan İskenderiye Patriği Sofranios'un köşkü, İzzet Paşa köşkü adanın başlıca yapılarıdır. Sovyet Devrimi'nin liderlerinden Troçki sürgün yaşamının ilk dört yılını İzzet Paşa yalısında geçirmişti.


Want to add a caption to this image? Click the Settings icon.
Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir de Burgazada hep Saik Faik le birlikte hatırlanır. Hitoyecimizin yaşadığı ev müze olarak ziyaret edilebiliyor. Şakir Paşa köşkünde doğup büyüdü. Heybeli'ye 1776'da Rum Orto doks Patriği Karacas'ın yerleşmesi ile adanın kaderi değişti. Karacas patrikhaneye küsüp bugünkü Deniz Lisesi'nin yerine bir köşk yaptırmıştı. Sonraları, 1845 yılında Aya Triada Manastırı'nda Ruhban Okulu açılınca ada hızlı bir gelişme gösterdi.


Want to add a caption to this image? Click the Settings icon.

Günümüzde Deniz Lisesi ve Harbokulu ile biraz “askeri” havası vardır. Bir de sanatoryumu ile bilinir. İkinci büyük ada olan Heybeli'nin en yükseği 136 metre olan Değirmen Tepesi'nden başka üç büyük tepesi daha vardır. Ümit Tepesi'nde Hagia Triada Manastırı'nın yerine sonradan yapılan Ruhban Okulu bulunur. Okulun kütüphanesi çok zengindir. Domuz Tepesi denilen diğeri ise adada bir süre yaşayan Makarios'un adıyla anılırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder