2 Nisan 2019 Salı

KIYIKÖY


TRAKYA KIYIKÖY GEZİSİ

Kırklareli'ne bağlı Kıyıköy İstanbul'un yakın çevresinde denizin mavisi ve karanın yeşilinin birleştiği güzel bir tatil beldesi.
Her iki tarafından denize ulaşan Pabuç ve Kazan ırmakları arasında yüksek bir tepe üzerine kurulmuş köyün kıyılarında Karadeniz'in hırçın kayalarının oyduğu koylar, mağaralar ve ilginç biçimli anıt kayalar var. Temiz havası ve denizi ve İstanbul'a yakınlığı gerek yazlık gerekse günübirlik tatil için Kıyıköy'ün cazibesini artırıyor. Antik çağlardan bu yana yerleşim olduğu bilinen köyün mağaralarının eskiden korsanlar tarafından kullanıldığı söyleniyor. Nehir kıyısında bulunan kaya içine oyularak yapılmış Aya Nikola manastırının MS. 3. yy'da yapılmış kolon kabartmaları, işlemeli sütunları ile kubbe ve kemerleri görülmeye değer. Köylülerin Neron Çeşmesi dedikleri tarihi çeşme epeyce harap durumda.

kıyıköy manzara



Nehirler boyunca binbir çeşit kır çiçeğinin mis gibi kokuları, ötücü kuşların sonu gelmeyen konserlerinden gün boyu sarhoş olduysanız gün batımında tepeleri boyayarak kaybolan güneşin son ışıklarında Kartaltepe'de çayınızı yudumlayıp eşine az rastlanır Kıyıköy sahilini, “S” çizerek denize ulaşan ırmakları seyretmelisiniz.
Köyde 20 kadar pansiyon bulunuyor. Yaz sezonunda evlerini pansiyon olarak kiraya verenlere de rastlanıyor. Bir kısmı deniz manzaralı pansiyonlar haricinde çadır kurup kamp da yapılabiliyor. Nehirde ya da denizde tekne turu yapmak isteyenler limandaki balıkçı barınağından motorlu veya kürekli tekne “ULAŞIM Edirne yolunu izleyerek Çerkezköy ve Saray'ı geçtikten sonra Kıyıköy'e ulaşılıyor.
“Otobandan gidenler Çerkezköy ayrımından iki yanı ağaçlarla kaplı, hafif virajlı yolu izleyecekler. İstanbul - Kıyıköy arası 164 km, otobüsle de gidilebilir, Kıyıköy otobüsleri üç saatte varıyor . Bir şişme botunuz varsa derelerin ilerilerine doğru keşfe çıkabilir, mevsimindeyse nilüferler arasında kürek çekebilirsiniz.
trakya kıyıköy


Teknelerin çokluğu köyün balıkçı köyü olduğu hakkında daha ilk görüşte bir fikir veriyor. İğneada açıklarından tutulup getirilen Karadeniz'in ünlü kalkan balığını sahildeki balık halinden canlı canlı almak mümkün. Şehirdeki fiyatlara göre daha ekonomik olduğunu hemen belirtelim. Balığı Kıyıköy'de yemek isteyenler kalkan, tekir, lüfer, karagöz gibi çeşitler arasından, tabii mevsimine göre, seçim yapabilirler. Midye ve pavurya sevenler için ise Kıyıköy tam bir cennet. Nehirde kefal de tutuluyor ama dibe yakın yaşayan bu balığın etinde toprak kokusu oluyor.
Bahar aylarında doğanın binbir renge büründüğü bu şirin yörede şehir gürültüsü, trafik ve kalabalık, kirli havadan uzaklaşıp biraz olsun arınmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder