16 Nisan 2019 Salı

Dalyan




DALYAN
 Kenti ikiz kızkardeşi ile uygunsuz ilişki kurduğu için sürülen Miletos'un oğlu Kaunos kurmuş. Dalyan'dan da görülebilen kaya mezarları ise MÖ. 4. yy'da yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış. Lykia tipi mezarların içinde ölülerin üzerine yatırıldığı üç taş yatak bulunmaktadır. Cephede iki İon sütunu, sütunların üzerinde firiz ve alınlık görülmektedir. Alınlıkların birinde arslan kabartmaları vardır.
Dalyan'dan tekneyle gelinen iskeleden on dakikalık bir yürüyüşle antik kente ulaşılıyor. Denizden yatla gelenler Delikli Ada çevresinde demirleyip kayıkla ören yerine ulaşabilirler.
Kentin limanı akropolün aşağısındaki Sülüklü Göl'dü. O zaman deniz Kaunos'un akropolüne kadar gelmekteydi.
Perslerin Anadolu'yu bütünüyle ele geçirmesi üzerine kent Mausolos'un yönetimine girdi. MÖ. 334'de İskender'in Persleri yenmesi üzerine kent Prenses Ada'nın, sonra MÖ. 313'de Antigonos'un, 306'da
Dünyoda nesileri tükenme fekhkesi ile korşı korsıya olan Coreffa Careffa kaplımbağalarının Bosh yumurtlama yerlerinden Biri olan İzfuzu sahili ince kumlu uzun plaji ile #ofililerin de Kaplumbağalar koder ilgisini cekiyor.
da Ptolemaios'un yönetimine girdi. Daha sonra Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma egemenlikleri altında kaldı. Limanının dolmasıyla önemini yitirmeye başladı.
Akropol 152 metre yükseklikteki tepeye kurulmuştur. Surların kuzey yönünde olanı orta çağdan kalmadır. Uzun sur limanın kuzey yönünden başlayıp Dalyan Köyü'nün ilerlerindeki sarp kayalığa kadar uzanıyor. Surun kuzey kısmı Mausollos döneminde yapılmıştı. Kuzeybatı yönündekiler Hellenistik dönemdendir. Limana doğru olanlar ise Arkaik Devir'den kalmadır. Tiyatro Akrapol'ün eteğindedir. 33 Oturma sırası bulunmaktadır. Tiyatronun batı yönündeki yapı kalıntılarından birisi bazilika tipi kiliseye aittir. Diğerleri Roma Hamamı ve Tapınağa aittir.
Aşağıda tamamlanmayan bir daire biçiminde örülmüş ve yivsiz sütunları bulunan yapının arkasında üç basamakla yükseltilmiş podyum bulunuyor. Burada tapınağın kalıntıları görülüyor. Daire biçimindeki yapının ne olduğu ise bilinemiyor. Eski liman olan Sülüklü Göl'ün kuzeyinde yapılan kazılarda stoa ortaya çıkarıldı. Çevresinde bir çok heykel kaidesi bulundu, ama heykeller bulunamadı. Stoanın yakınındaki çeşme restore edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder