21 Aralık 2019 Cumartesi

İrlanda Hakkında Herşey

İrlanda Hakkında


İrlanda, İrlanda'da Éire olarak adlandırılır ve İrlanda Cumhuriyeti olarak da bilinir. İrlanda, aynı adı taşıyan adanın beşte birini kapsamaktadır, adanın geri kalan altıda biri ise Birleşik Krallık'ın bir parçası olan Kuzey İrlanda'dır. 

İrlanda


İrlandaca veya İrlandaca Galce ülkenin ilk resmi dilidir, ancak ikinci resmi dil İngilizce daha yaygın olarak konuşulmaktadır. İrlanda'nın başkenti Dublin, toplam nüfusun dörtte birinden fazlasına ev sahipliği yapıyor. Diğer İrlanda şehirleri Cork, Limerick ve Galway'dir.



İrlanda Sanat ve Tarih

İrlanda Sanat ve Tarih
İrlandalı romancılar dünya edebiyatına büyük katkılarda bulundular. Ünlü yazarlar arasında Jonathan Swift - Gulliver'in Seyahatleri, Bram Stoker - Dracula ve James Joyce - Ulysses yer alıyor. İrlanda, Eurovision Şarkı Yarışmasını yedi kez rekor kazandı. Bazı çok uluslu teknoloji şirketleri, İrlanda'daki Avrupa genel merkezini kurdu ve dünyadaki en büyük donanım ve yazılımla ilgili mal ve hizmet ihracatçılarından biri haline geldi. İrlanda, 2002'de euro para birimini kullanmaya başlayan ilk 12 Avrupa Birliği ülkesinden biriydi.

İrlanda Aziz Patrick Günü, Irelands resmi ulusal bayramdır. 17 Mart tatili İrlanda'da kutlanır ve dünyadaki diğer birçok ülke tarafından da benimsenir.Dünyaca ünlü Guinness birası İrlanda'dan, Arthur Guinness'in Dublin bira fabrikasında doğdu. Galler futbolu ve hurling, İrlanda'nın geleneksel sporlarıdır ve ülkenin en popüler sporlarıdır. Olimpiyatlarda boks İrlanda'nın en başarılı spordur.

2002 yılında İrlanda, plastik alışveriş torbaları için çevre vergisi alan ilk ülke oldu ve 2004 yılında halka açık sigara yasağı getiren ilk ülke oldu.

Shamrock (yonca türü) İrlanda'nın ulusal sembolüdür ve arp ile birlikte ülkenin tescilli ticari markasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder