22 Aralık 2019 Pazar

Peru Cumhuriyeti Hakkında Herşey

peru-limaPeru Hakkında

Peru'nun resmi adı Peru Cumhuriyeti'dir. Peru, Brezilya'dan sonra Amazon yağmur ormanlarının ikinci en büyük bölümünü içeriyor. Peru Amazonu ülkenin% 60'ını kapsıyor. Peru'daki biyolojik olarak büyük Amazon çeşitliliği, dünyanın en çok kuş türüne, en büyük üçüncü memelilere ve çok sayıda kelebek ve orkide türüne ev sahipliği yapmaktadır. Peru, Ekvador, Kolombiya, Brezilya, Şili ve Bolivya ile sınırları paylaşıyor. 

Peru Tarihi

peru

Günümüzde Peru birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmıştır, bunların en büyüğü ve en zengini, İspanyollar 16. yüzyılda gelene kadar 100 yılı aşkın bir süredir imparatorluğa hükmeden İnkalardır. Temmuz 2013 itibariyle Peru'da (29.849.303) 30 milyonun biraz altında insan yaşıyor. Peru'nun başkenti Peru'nun nüfusunun dörtte birinden fazlasına ev sahipliği yapan Lima'dır. 

İnka İmparatorluğu, Andes dağlarının dağlık bölgelerinin etrafında toplanmıştı ve medeniyetin başkenti Cusco ve dağın tepesinde bulunan Machu Picchu, turistleri bu güne kadar popüler hale getiriyor. İspanyolca, Peru'daki ana dildir, ancak çoğu İnka dili Quechua'yı da konuşmaktadır. Üçüncü resmi dil Aymara'dır. Peru para birimi Nuevo Sol'dur. Peru'daki Huascarán Milli Parkı, deniz seviyesinden 6000 m'nin (19,685 ft) üzerinde 27 tepe noktasına sahiptir. Bunların en yükseği 6768 m'de (22.204 ft) El Huascarán'dır. Peru, 28 ve 29 Temmuz'da İspanyol İmparatorluğu'ndan Bağımsızlığını kutluyor. 

İspanyolcada 'Vatansever Tatiller' veya 'Ulusal Tatiller' anlamına gelen 'Fiestas Patrias' olarak bilinir. Patates, günümüz Peru'sunun güney bölgesine özgüdür. Peru yoksul bir ülke olarak kalırken, doğal kaynaklar açısından en zengin ülkelerden biridir. Dünyanın en büyük altın, gümüş, bakır, kurşun, demir ve çinko üreticilerinden biridir ve ayrıca petrol ve doğal gaz rezervlerine sahiptir. Cuy (Kobay) Perulu yemeklerinde kullanılan geleneksel bir ettir, ülkede her yıl 65 milyon kobay tüketildiği tahmin edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder