7 Kasım 2021 Pazar

İnşaat denetimi

İnşaat denetimi: inşaat kalite yönetiminizin temel direği

Denetimin rolü, projenizin ilerleyişini izlemek ve paydaşlarınıza güncellemelerini göndermekten başka, inşaat işlerinizin kalite ve endüstri standartlarına göre dikkatli bir şekilde incelenmesini de içerir. Kalite denetimlerinizi nasıl yürüttüğünüz, inşaat kalite yönetiminizin temel direği haline gelir. Ve şirketinizin kalite yönetimi, proje teslimatınızın genel kalitesini belirleyebilir.

Proje özellikleri

Proje spesifikasyonları genellikle proje sahibi ve yüklenici arasında proje için kararlaştırılan kalite standartlarının uyarlanmasıdır. Avrupa'da, proje spesifikasyonları genellikle Avrupa Komisyonu'nun Standart Bina Spesifikasyonları El Kitabından uyarlanır, yani inşaat veya bina projeleri, inşa edildikleri yere göre geçerli olan geçerli mevzuat ve standartlara uygun olmalıdır.
Mevzuatlar aşağıdaki yapım aşamalarına göre sınıflandırılır ve denetlenir:

  • Kentsel imar mevzuatı (imar izni ve çevre ruhsatları)
  • Mimari mevzuat (mimari tasarım, bina kabuğu için yapısal hesaplamalar)
  • Teknik kurulumları düzenleyen mevzuat (boyutlar, enerji tüketimi)
  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat
  • Çevre mevzuatı

Ayrıca binalar, iş sağlığı ve güvenliği ve çevrenin korunması ile ilgili özel hükümler içeren topluluk yasaları da bulunmaktadır .

Standartlar için, Belçika standartları (NBN) meslek ve ticaret standartları olarak kabul edilmektedir. Ülke başına çeşitli ulusal standartlar da vardır. Avrupa standartları ise Avrupa Demir ve Çelik Standartları Komitesi'nden (ECISS), Avrupa Standardizasyon Komitesi'nden (CEN) ve Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi'nden (CENELEC) çıkmaktadır.

Küresel standartlar, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) ve Uluslararası Elektrikli Ekipman Uygunluğu Komitesi'ni (CEE-El) temel alır.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder