12 Kasım 2021 Cuma

Kazık başlığı nedir?

 

Kazık Başlığı Nedir?

Temel olarak, bir kazık başlığı kalın bir beton hasırdır. Bu mat, beton veya ahşap kazıklarda bulunabilir ve bu kazıklar, sağlam bir temel oluşturmak için dengesiz zemine veya yumuşak zemine çakılır. Beton kazık başlığı daha sonra binanın tüm yükünü dağıtacaktır.

Kazık başlıklarının boyutları, yükler ve yapının ve temelin bağlantılarının düzenlenmesi ile belirlenir. Kazık başlığının şekli, grup içindeki kazık sayısı ve kazıkların her biri arasındaki boşluk ile belirlenir.

Kazık başlığının derinliği de bir dizi belirleyici faktöre sahiptir. Bu faktörler arasında delme makası, kazık ankrajı, toprağın büzülmesi ve şişmesi, don miktarı ve yeraltı suyu seviyesi yer alır.

Kazık başlıkları ayrıca ikincil takviyeler kullanır, böylece kazıklar her bir başlıktan dışarı doğru hareket etmez. İkincil donatılardan biri, kazık başlığının alt kısmındadır ve boyuna donatının çevresinden geçer. Diğeri ise yığınların başında yön değiştiriyor.

Kazık başlığı tasarlamanın en iyi yollarından biri, mükemmel bir tasarım aracı olan SAFE'dir. SAFE'de hav başlığı tasarlamanın altı adımı vardır ki bu, başlıkların önemi göz önüne alındığında çok fazla değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder