4 Ocak 2022 Salı

İNŞAAT HAREKET ETMEYE BAŞLADIKÇA MALİYET YÜKSELİR


İnşaatta ekonomik kriz

En son tüm endüstri ticaret anketine göre, endüstri genelindeki her büyüklükteki inşaat firmaları şimdi güçlü yeni inşa faaliyetleri ve önümüzdeki yıl için yüksek beklentiler bildiriyor.

Yılın ilk üç ayında da ihale fiyat artışları bildiren firmalarda ilk önemli artış kaydedildi.

Ancak bunlar, güçlü marj büyümesinden ziyade, yoğun işgücü ve malzeme fiyat baskısı tarafından zorlanmaktadır.

Özel konutlar 1. çeyrekte en önemli itici güç olmaya devam ederken, ticari işlerde ve ilk kez devlet okulu ve sağlık işlerinde büyüme rapor edildi.

İhale fiyatlarında artış bildiren inşaat firmalarının sayısı, 2013'ün son çeyreğinde sadece %2'ye kıyasla %47'ye yükseldi.

Ankete katılan inşaat firmalarının dörtte üçü, artan malzeme fiyatları ve yarı işçilik maliyeti sıçramaları bildiren çoğu, maliyetlerin arttığını bildirdi.

Yapı Ürünleri Derneği Ekonomi Direktörü Dr Noble Francis şunları söyledi: “İnşaat genelindeki şirketler, ilk çeyrekte üretimde artışlar bildirdi ve siparişlerde ve sorgulardaki artışlar, faaliyetlerin 2014 boyunca artmaya devam edeceğini açıkça gösteriyor.

“İhale fiyatları ilk çeyrekte yükseldi, ancak bundan herhangi bir artışın, ortaya çıkan iş bu yılın ilerleyen saatlerinde zemine çarptığında gerçekleşmesi muhtemel.

“Şu anda, temel endişeler, özel yeni konutlar gibi belirli sektörlerde artan maliyetler ve beceri kullanılabilirliğidir.

“Genel olarak, endüstri, inşaat işleriyle uğraşırken ciddi bir sorun olmadığını bildirdi.

"Ancak, inşaat müteahhitlerinin %61'i, dördüncü çeyrekte %41 ve bir yıl önce sadece %10'a kıyasla, 1. çeyrekte duvar ustası bulmanın zor olduğunu bildirdi."

Ulusal İnşaatçılar Federasyonu Ulusal Başkanı Paul Senior şunları ekledi: “Artan iş yükleri ve gelecekteki siparişlerdeki artışlar iyi haber, ancak bu rakamların arkasında endişe verici alanlar var.

“Daha yüksek işgücü maliyetleri ve mevcut becerilerin eksikliği, acilen etkisiz hale getirilmesi gereken bir saatli bombadır, aksi takdirde birçok KOBİ için, basitçe inşaat maliyetine eklenen primler sürdürülemez hale gelecektir.”


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder