30 Ocak 2022 Pazar

İnşaat Projelerinin Yeni Bölgesi

 


İnşaat Projelerinin Güneye Yönelmesi

İnşaat projesi gecikmeleri hem sinir bozucu hem de maliyetlidir - ancak aynı zamanda inanılmaz derecede yaygındır. Aslında o kadar yaygın ki, genel müdürler artık bir projenin program dışı mı yoksa bütçe dışı mı sapacağını sormuyor , ne kadar diye soruyorlar?

Büyük ölçekli inşaat ve altyapı projeleri, birbirine bağlı birçok görev ve hareketli parça içeren karmaşık bir çizelgeleme içerir. Proje ne kadar büyük ve karmaşık olursa, inşaat gecikmeleri ve aksilik riski o kadar yüksek olur.

Aslında, zaman çizelgesini veya bütçesini aşan bir proje, bunu başaran bir projeden daha yaygındır. McKinsey tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, tüm kategorilerdeki varlıkların inşasına baktığında , büyük projelerin (sınıfına bakılmaksızın) tamamlanmasının genellikle başlangıçta tahmin edilenden %20 daha uzun sürdüğünü ve genellikle bütçeyi %80'e kadar aştığını belirlediler.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bunun GC'ler ve geliştiriciler için önemli mali sonuçları vardır. Özellikle büyük inşaat projelerinin getirileri tahmin edilemez olabilir ve genellikle harcanan zaman ve emek için oldukça düşüktür.

Büyük ölçekli inşaat için en yaygın (ve en etkili) tuzak gerçekçi olmayan bir zaman çizelgesidir. Zamanlama baştan yanlış hizalandığında veya daraltıldığında, gecikmeler tamamlanmaya kadar tüm zaman çizelgesi boyunca kartopu yapacak ve projenizi tamamen yoldan çıkaracaktır. Geçmişte, proje çizelgeleme çoğunlukla manuel içgörü ve hesaplamalara dayanıyordu, bu da tamamlanması veya ayarlanması aylarca ortak çalışma gerektirebilir - ancak bugünün GC'leri inşaat programlarını dinamik olarak ayarlamak için daha gelişmiş dijital araçlardan yararlanabilir.

Doğru bir teklif, bir bütçeyi korumak için uzun bir yol kat ederken, bilge bir adam bir keresinde "bir tahmin yalnızca yazıldığı anda geçerlidir" demişti. Proje anlayışı ile nihai tamamlama arasında geçen süre, bir bütçenin korunması söz konusu olduğunda büyük bir zorluk teşkil eder. Bireysel faktörlerin (artan malzeme maliyetleri gibi) tahmin edilmesi imkansız olsa da, dijital kayıtları zamanında ve doğru tutmak, GC'lerin kontrolden çıkmadan önce hızla artan maliyetleri yakalamasına ve buna göre eylem planlarını ayarlamasına veya değiştirmesine yardımcı olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder