11 Ocak 2022 Salı

YEŞİL ÇATIYI YÜKSELTMEK

Yeşil çatılar, yalıtım sağlamaktan ve yağmur suyunu emmekten kentsel hava sıcaklıklarını düşürmeye yardımcı olmaya kadar birçok faydaya sahiptir, ancak bunlar toplu kurulum için uygun mudur?

Yeşil çatı veya yaşayan çatı, su yalıtım membranı üzerine dikilmiş, kısmen veya tamamen bitki örtüsü ve yetiştirme ortamı ile kaplanmış bir binanın çatısıdır. Ayrıca kök bariyeri ve drenaj ve sulama sistemleri gibi ek katmanlar içerebilir.

Yeşil çatı türleri

İki tür yeşil çatı vardır: daha kalın olan ve daha geniş çeşitlilikteki bitkileri destekleyebilen ancak daha ağır olan ve daha fazla bakım gerektiren yoğun çatılar ve hafif bir bitki örtüsü tabakasıyla kaplı ve yoğun bir yeşilden daha hafif olan geniş çatılar. çatı.

En son Yeni Tasarımcılar Sergisinde – İngiltere'nin en iyi tasarım öğrencisi çalışmalarının vitrini – Brunel Üniversitesi öğrencisi James Ward, Endüstriyel Tasarım ve Teknoloji BA, Yeşil Çatıları kitlesel pazara getirme planlarını açıkladı.

Tasarımı, toprağa alternatif olarak halı lifi kullanıyor ve bu da eski halı malzemelerinin çöp sahasına gitmesi sorununu çözmeye yardımcı oluyor. Plastik karolar arduvazın yerini alıyor ve bunlar geri dönüştürülmüş ürünlerden üretilebilir.

İkincisi, kiremitler özellikle eğimli çatılar için tasarlanmıştır. Şu anda 'Yeşil Çatı' yalnızca düz çatı kaplama için kullanılabilir , ancak Ward, yüksek ofis binalarının dışındaki binaların çoğunun eğimli çatılara sahip olması nedeniyle bunun bir numarayı kaçırdığını hissetti.

Fayanslar, geleneksel çatı kiremitlerine benzer şekilde bir araya gelecek şekilde tasarlanmıştır, bu da insanların çatıyı kendilerinin kurmasını kolaylaştırır ve kiremit içine yerleştirilmiş kulplar halı liflerini yerinde tutar.

Tasarım uygulamaları ve daha hafif malzemelerde deneyler ilerledikçe, kasaba ve şehir çatılarımızın yeşilin eko bir tonuna dönüştüğünü görme potansiyeli çok daha umut verici görünüyor.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder