15 Ocak 2022 Cumartesi

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE NEDEN DAHA FAZLA KADIN YOK?

İnşaat sektörü, İngiltere'nin en büyük ve en önemli sektörlerinden biridir. Ülkenin yıllık GSYİH'sinin onda birini sağlıyor, tahmini 1,5 milyar sterlin değerinde ve yaklaşık 1,4 milyon kişiyi istihdam ediyor. Ancak bu 1,4 milyonun sadece %9'u inşaat sektöründeki kadınlar, bu da bu gelişen sektörde neden daha fazla kadın olmadığını merak ediyor.

Sektörde eşitsizlik

Fırsat Eşitliği Komisyonu yakın zamanda Birleşik Krallık'taki kadın işçiler hakkında bir rapor yayınladı ve toplam işgücünün yaklaşık %49'unu oluştururken, bunun sadece %9'unun inşaat sektöründe olduğunu tespit etti. Bu, inşaat sektöründeki kadınlarla ilgili şu istatistiklere daha da ayrılmaktadır: insan ticareti %1, tasarım ve yönetim %4, sekreterlik %84 ve bağımsız tüccarlar %2 ve mikro işletmeler %4.

İnşaat sektöründe çalışmayı geleneksel olarak erkeklerin egemen olduğu bir sektör olarak gördükleri ve güvenlik ayakkabılarını ve inşaat giysilerini sevmedikleri için daha az kadın mı seçiyor? Yoksa erkek işverenler kadınları daha zayıf olarak gördükleri ve onları inşaat işlerinde işe almak istemedikleri için mi?

Yaklaşık 3000 inşaat şirketi ve inşaat sektöründeki profesyonel kadınla yapılan bir anketten sonra aşağıdaki araştırma bulundu:

  • Şirketlerin yaklaşık %55'i kadın çalışanlarını barındırabilmek için saatlerini ayarlamak zorunda kaldı.
  • %79'u, çalışanları işe alırken özellikle kadınları aramadıklarını söyledi.
  • Şirketler, ulusal inşaatta daha az kadın istihdam etme nedenleri olarak erkek egemen bir ortam, uzun çalışma saatleri ve çocuk dostu olmamayı gösterdi.
  • Kadınlara neden inşaatta çalışmakla ilgilendikleri soruldu ve %85'i mühendislik ve inşaata temel bir ilgi duyduklarını söyledi, iyi kariyer beklentileri veya hayatta “farklı” bir şey yapma arzusundan bahsetti.
  • Ankete katılan kadınların yaklaşık %40'ı inşaat sektöründe altı yıl veya daha uzun bir geçmişe sahipti ve bunların %66'sı sektördeki cinsiyetçiliğin farkında olduklarını söyledi.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder