11 Ekim 2019 Cuma

18.YÜZYIL İNGİLTERE'SİNDE SANAT


LONDRA'DA 18.YY SANATI 




17. yüzyıl boyunca, kentte sadece iki adet yasal tiyatro binası ve kumpanya vardı: Drury Lane ve Covent Garden'deki Opera House. Diğer tüm tiyatrolar yasa dışı çalışıyordu. Henry Fielding' in eski Theatre Royal'deki kaba mizahı yüzünden Londra tiyatrosu ikinci kez kovuşturmaya uğradı. Lord Chamberlain' in 1737 yılında getirdiği sansür yasası ise ancak 1968 yılında kaldırılacaktı.
Sansüre karşın, tiyatro ve eğlence sanatı hızla yayılıyordu. Klasik tiyatroyu canlandıran tiyatro yöneticisi ve akr, David Garrick olmuştu ve Shakespeare'e özel bir saygı gösteriyordu.  Her aktörün kendi repliklerini ezberlerlenmesinidaha  güzel dekorlar kullanmayı ve o zamanlar çok kaba olan seyirci tavrının düzeltilmesini istedi. Çünkü o yıllarda izleyiciler arkadaşlarıyla sohbet etmek için oyun sırasında sahneden geçmekte bir sakınca görmezdi.
Programlar her gece değişmeye başladı. Kısa bir pantomim, tuluat ya da operetten sonra akşam saat altıda asıl oyun başlıyordu. 1728 yılında John Gay'in ilk kez sahnelediği Beggnr's Opem (Dilenci Operası) adoyun İngiliz operasının başlangıcını da jdeledi. Bu arada, 18 . yüzyıl Londrası hem amatör hem profesyonel müzik faaliyetleriyle doluydu. Konser, opera ve maskeli balo talep­lerini karşılamak için yeni salonlar açılıyordu: Mozart, Hanover Square Rooms'da çıkmıştıJ.C. Bach ve Haydn Londra'da kendi besteleri­ni seslendiriyorlardı; Handel ise operalar, oratoryolar ve oda müzikleri besteliyordu.
   1840'lı yıllardan sonra Londra; tiyatro salonlarının, müzikhollerin ve her türlü eğlencenin patlamasına tanıklık etti. Londra' nın ilk müzikholü olan Westminster'daki eski Canterbury gibi şarkılara içten geldiği biçimde katılma olanağı veren yeni tavernalar açıldı. Yüzyılın sonuna gelindiğinde büyük müzikholler açılmaya başlanmıştı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder