20 Ekim 2019 Pazar

Millennium Dome



BURASI İNGİLTERE' NiN RESMi BİNYIL BİNASIDIR. ISLE OF Dogs'un doğusunda, Thames Nehri üzerindeki Greenwich yarımada­sının üzerindeki bu çok büyük yapı, daha en başından beri maliyetiyle (arazi ve yapı çalışmaları kabaca 220 milyon sterlin yani 330 milyon $,

Yalnızca kubbe 40 milyon sterlin yani 60 milyon $ gerektirdi tartışmalara yol açtı: Devlet bütçesinden ayrılan böylesiııe büyük bir miktarın ülke çapında çeşitli projelere dağıtılmak yerine başkentteki tek bir projeye hasredilmesi rahatsızlıklara yol açtı.

Boyutlar inanılmaz büyüklükte . 1951 'de gerçekleştirilen ve kendisi de geçici bir kubbeye (Dome of Discovery) sahip olan Britanya Festivali'nin uzun dönemli başarısından etkilenerek yapılan bu yeni kubbenin tasarını, Richard Rogers Partnership tarafından gerçekleştirildi ve daimi bir sergi alanı olmak üzere planlanmıştı.

Sekiz hektarlık bir alana yayılan, bin metrelik çember uzunluğuna sahip olan bu yapıt, dünyadaki bu tür örneklerin en büyüğüdür. Yapım l997'de başladı. Önce zemin temizlendi. Haftada 300 tane olmak üzere, toplam 8 bin kazık çakıldı. Daha sonra her biri 105 ton ağırlığında olan ve Nelson sütunu­nun ikişer katı uzunluğundaki, 12 açık sarı direk dikildi. Ardından çelik kablolardan oluşan ve kubbenin canı elyaf örtüsünü taşıyacak ağ inşa edildi. Bu işlemi profesyonel dağcılar gerçekleş tirdi. Yapının 10 bin kişilik oturma kapasitesi var.

Kubbe, 1.5 kilometrelik nehir yürüyüş yolu ve Millenium Park, üçü birlikte, "Millenium Experience"i oluşturuyor. Yarımadanın geri kalanı için hazırlanan ve yine Richard Rogers Partnership tarafından oluşturulan ana plan 15-20 yıllık bir süreci kapsıyor ( bu projede çalışacak mimarlar arasında Ralph Erskine de var).

Bir dizi uydu yerleşim birimi içeren proje, 6 bin 500 kişiye iş olanağı yaratacak. Bu kapsamda beş bin ev ve işyeri alanı, perakende satış mağazaları ile eğlence mekanları, bir otel, bir okul ve çeşitli parkların yapımı planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder