14 Ekim 2019 Pazartesi

Trafalgar Meydanı ve Soho


Trafalgar Meydanı ve Soho


Londra'nın bu küçük bölgesinde kamusal binaların sayısı azdır. Bununla beraber, yüzyıllardır Londra'lıların değişim taleplerine başkentin aktif ve pasif tepkisi bu bölgeye her yönüyle yansır.Hanedana ait Westminster'in kuzeyi Tudor döneminde çeşitli manastırların malı olan çift­likler, tarlalar ve korularla doluydu. Ahırları
19. yüzyıla kadar günümüzün Trafalgar Mey­danı'nın (Trafalgar Square) büyük bölümünü işgal eden Wlıitehall Palace'ın çevresindeki avlağını genişletmek isteyen VIII. Henry, daha sonra Soho olacak bölgeyi tasarrufuna aldı. Londra'nın eğlence sektörünün ilk nüvesi de böylece atılmış oldu.1886 da tamamlanan Shaftesbury Avenue Soho'yu iki bölüme ayırır.

Kuzeydeki dar sokaklar 20. yüzyılda göç eden Yunanlıların, Italyanların ve Sicilyalıların yaşadığı semt haline gelerek, Kıta Avrupası'nın arkadaşça ve biraz yabancı havasına büründü . Eskinin kötü görünümlü  kulüplerinin  yerini  günümüzde şık barlar ve restoranlar aldı ve dar sokakların bazılasadece yayalara açık bölgeler haline getirme planları da yapılıyor. Güney bölümündeki birkaç sokağın birleşiminden ise, Londra'ya en son göç edenlerin Tong Yan Kai (Chinese Street, Çin Sokağı) adını verdiği yol biçimleniyor. Daha güneyde karşınıza çıkacak olan ve 19. yüzyıla tarihlenen Leicester Square, 1950'lerin ortasında konut lgesi olmaktan çıkıp eğlence merkezine dönüştü. Derken çok sayıda büyük salon, müşterilerine ucuz ama insanı hayal alemine götüren Hollywood rüyaları sunmaya başladı. Noel Covard Gloria Swanson ve Marlene Dietrich, iki savaş arası dönemde insanların toplumsal değişimin endişe verici bulutlarını görmez­den gelmelerini sağlayıp onları eğlendirdi. Madame Tussaud Müzesi ile büyük Trocadero eğlence merkezi bugün sinemaların yanı başında. Trafalgar Meydanı'nın güneydoğusu, eğlence merkezinden Londra'nın daha ağırbaşbölümlerine geçiş yapar. 

1721'de James Gibbs tarafından yapılan St. Martin in the Fields,özelikle Amerika'dakiler olmak üzere koloni nemi kiliseleri için model oluşturmuştu .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder