29 Ekim 2019 Salı

CANTERBURY


CANTERBURY KENTİNDEKİ HAZİNELERİN EN ÖNEMLİSİ İngiltere Kilisesi' nin Ana Kilisesi ve başpiskoposun bulunduğu yer olan katedraldir. Katedrale ana giriş süslü ve parlak boyalı, tam ortada dikkat çekecek kadar kederle aşağıya bakan bir İsa'nın bulun­duğu Christ Church Gate isimli kapıdan yapılır. ikiz batı kulelerle merkezde yer alan 70 metrelik Bell Harry Kulesi harika kuleciklerle bezenmiştir.

KATEDRAL

Kilisenin yapımına 1070'te, Narman istilasından kısa süre sonra, Danimarkalı yağmacılar tarafından yıkılan Anglo-Sakson katedralin yerinde başlandı.

Papa'nın emriyle Aziz Augustine İS 597 'de yerel halkı Hıristiyanlaştırmak için buraya gelmişti, böylece, Thomasa Becket'in Aralık 1170'te katedralde öldürülmesinden çok önce Canterbury (doğu Kent kıyısında, Aziz Augustine'in karaya çıktığı yerden birkaç km. içeride) bir hac yeri haline gelmişti. 

Kral öfkeyle şu ünlü, "bu kavgacı rahipten beni kurtaracak kimse yok mu?" sorusunu haykırdıktan sonra, kuzeybatı çapraz sahında, dört şövalye tarafından, II. Henry'nin yakın arkadaşıyken sonraları onu eleştirmeye başlayan Becket'in bir sürgün dönüşü öldürüldüğü yerde Şehitlik (The Martyrdom) yer alır. Bir 15. yüzyıl panosu sitemkar Becket'in vahşi görünüşlü süikastçiler tarafından hançerlenişini gösterir.

Apar topar şehit ilan edilen Becket ölümünden yalnızca üç yıl sonra azizler listesine alındı ve altın tapınağı Ortaçağ'ın en çekici hac mekanlarından biri haline geldi. Pişman olan II. Henry ilk hacılardan biriydi ama en ünlü hacılar Geoffrey Chancer'ın 1387'den öldüğü yıl olan 1400'e dek yazdığı, zekice ve müstehcen Canterbury Hikayeleri'ndeki ( Canterburynles) kurmaca olanlardır. Bu karakterler arasında Değirmenci, Batılı Kadın, Rahibe' nin Papazı ve diğer yolcular vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder