31 Ekim 2019 Perşembe

Britanya Batı Kırsalları


Batı Bölgesi' nin tam ortasında üç geniş kırsal alan uzanır. Cornwall'daki Bodmin Moor çok az kişi tarafından bilinir. Devon kuzeyde, kumtaşı Exmoor'u barındırır. Bu arada, ilin güneyinde de, kurbağaları ve vahşi efsaneleriyle ünlü, kasvetli, granit yataklarıyla kaplı Dartmoor yer alır. Bodmin Moor Batı Bölgesi' nin üç büyük kırsal alanından biri olan, yaklaşık 25 km. çapındaki Bodmin her yıl üzerinden milyonlarca tatilcinin geçtiği, işlek A30 tarafından ikiye bölünüyor olsa da, kesinlikle en az bilinenidir.

Daphne du Maurier'nin 1936'da yayımlanan kitabı Jnııınica Jıııı bu bölgeyle yakından ilgilidir. Du Ma urier (1907- 1989), 193ü 'da Bodınin Moor'da kalırke n kendisine Jamaica lnn adıyla anılan bir pubda anlatılan uzun öykülerden esinlenmiştir. Jamaica Inn, A30'a üstten bakan konumuyla artık yalnız ve esin verici olmaktan uzaktır; bünyesinde, şaşırtıcı bir gariplikler müzesi olan Mr. Potter's Museum (Tel: 01566-86250) barındırır. Sir Bedevere'nin ölümcül yara alınış Kral Arthur'dan kırılmaz olan "Excalibur" kılıcını alıp fırlattığ ı dipsiz Doznıary Gölü' ne, güneye doğru kısa bir yürüyüşten sonra, ulaşılır. Dozmary Gölü'nün 8 km. doğusunda, İÖ 2200-1400 yıllarına tarihlenen üç, taşlı daire (Hurler) yer alır; öyküler bu taşların, kutsal Şabat gününde  İrlanda kökenli, kriket benzeri bir oyun) oynadıkları için taşa döndürülerek cezalandırılan dinsizler olduğunu anlatır. Yakınlarında, rüzgfar ve yağmurun altan alta oyduğu büyük kaya tabakalarından oluşan, 9 metre yüksekliğindeki granit kütle
"Cheesewring" yer alır. Birkaç kilometre kadar güneyde ise, iri taşlar üzerine yerleştirilmiş devasa bir kapak taşıyla eski çağlardan kalma bir mezar odası olan Trethevy Quoit bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder