1 Kasım 2019 Cuma

Galler Sınırları


GALLER SINIRLARI, OFFA'S DYKE'IN 128 KM.'LİK TOPRAK siperleriyle tek bir bütün olarak birbirine bağlanmış ayrı bir toprak parçasıdır. İngiltere ile Galler arasındaki siyasal sınır yakından geçsede, Mercia Kralı Offa tarafından 778 ila 796 yıllarında yaptırılan savunma seti sınırı gerçekten belirler. Offa Seti'nin uzun patikası, gü­neydeki Chepstow' dan kuzeydeki Prestatyn'e eski çağlardan kalma toprak seti izleyip geçerek, bu mesafenin iki katından fazla (270 km.) uzanır.

Galler sınırları boyu yolculukta, Kuzey Galler kıyısından güneye inerken, Vale of Clwyd (Clwyd Vadisi) görülmeye fazlasıyla değer. Offo Seti, doğudaki Clwydian Silsilesi'nin sırtı boyunca uzanır ve başlı başına harika bir yürüyüş rotası oluşturur. Bu arada, aşağıdaki geniş vadide, bir kale kalıntısının gölgesinde yer alan Denbigh kasabası ve ayrıca, Ortaçağ yapımı St. Peter's Square (St. Peter Meydanı) ve çok zarif, işle meli Tudor çatısıyla St. Peter Kilisesi Külliyesi'nin bulunduğu Ruthin Clwydian Silsilesi'nin en güneyinde, her yanı engebeli tepelerle dolu, AS üzerindeki düzenli, küçük bir kasaba olan Llangollen vardır. Ayrıca, bir zamanlar sıradışı entelektüel kadınlara, " Llangollen Hanımları"na, ev sahipliği yapmış, fantastik meşe oymalar ve deri süslemelerle dolu, siyah beyaz PlasNewydd'i (NT) de ziyaret edin.

Llangollen'in güneybatısında, Berwyn Dağları'nda daha güzel, uzmanlık istemeyen yürüyüş parkurları vardır; burada, Tany­ Pistyll'de olağanüstü Pistyll Rhaeadr şelalesi ( İngiltere ve Galler'in en yükseği) 73 metreden iki güçlü sıçramayla aşağıya dökülür.

Sınırların kaçırılmaması gereken bir başka bölgesi ele Forest of Dean'dir (Dean Ormanı): Wye Vadisi'nin doğu (İngiliz) tarafında, güneye doğru uzanan, yaklaşık 10 bin hektarlık sık ağaçlı arazi.
Ormanın tam ortasında, 84226'da yer alan eski çağlardan kalma Speech House Hotel' den hareketle çok sayıdaki güzelim patikalarının izini sürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder