2 Kasım 2019 Cumartesi

BLENHEİM'DE BÜYÜK PLANLAR

Burası ülkenin kraliyet malı olmayan tek gerçek sarayıdır. Tasarımcı esasen mimarlığı kendi kendine öğrenmiş olan Sir John Vanbrugh'du (1664-1726) ve Sir Christopher Wren'in yıldız öğrencisi Nicholas Hawksmoor'un yardımıyla tasarımını en muhteşem ölçülerde yaptı. Giriş revağı etkleyici sütunlarla donatılmış olan sarayda 200'den fazla odanın bulunduğu söylenir. Merkezi binadan Büyük Avlu'yu çevrelemek üzere kanatlar uzanır. Çok sayıdaki görkemli oda arasında, kemerli girişleri, zengin alçı işleriyle süslü tavanları ve resim koleksiyonlarıyla 55 metre uzunluğunndaki Long Library (Uzun Kütüphane) özellikle etkileyicidir. Great Hall'un (Büyük Salon) resimli tavanları Marlborough Dükü'nü Blenheim Savaşı planlarını savaşçı bir kadın olarak ülkeyi simgeleyen Britannia'ya anlatırken gösterir. Diğer Kabul Odaları'nda Louis Laguerre'den süslü duvar resimleri ve dükün girdiği savaşlardaki askeri zaferlerini betimleyen duvar halıları yer alır. 1733'te Michael Rysbrack'ın yaptığı mermer heykeli Batı Kanadı'ndaki şapelde durur.

OLAĞANÜSTÜ BAHÇE DÜZENLEMESİ



Evin yanında harika gül bahçeleri ve biçimsel bir İtalyan bahçesi ile dolambaçlı havuzlar, çeşmeler ve heykellerle süslü bir teraslı su bahçesi yer alır. Daha ötede, 850 hektarlık, tasarımını 1764-1774 arasında Capability Brown'ın yaptığı parkta, Diana Tapınağı, üstünde Romalı bir general kıyafeti giydirilmiş Dük'ün bulunduğu ve ölümünden sonra yapılan büyük bir Zafer Sütunu ve evin inşaat çalışmaları başladıktan kısa süre sonra kurulan, 30 metrelik ayak açıklığıyla bir Büyük Köprü bulunur.
Brown, şimdi olanca görkemleriyle büyümüş olan ağaçlar dikmiş ve ziyaretçilerin kiraladıkları teknelerle gezinti yapabildikleri gölü oluşturmak için Giyme Nehri'ne bir set çekmişti.
Marlborough Dükü John Churchill'in soyundan olan Sir Winston Churchill 30 Kasım l874'te bu sarayda doğdu. Churchill 1965'te öldüğünde, parkın güney ucunda yer alan Bladon kilisesinin mezarlığına gömüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder