3 Kasım 2019 Pazar

Fenland


1800 KİLOMETREKARELİK FENLAND; LINCOLNSHIRE,  Cambridgeshire, Suffolk ve Norfolk' un yüksek bölgeleriyle sınırla­nan, tabak biçiminde , turba ve alüvyondan oluşan bir arazidir. 17. yüzyıl'da Felemenk mühendislerce suyundan arındırılmış, denize karşı duvarlarla, taşkınlara karşı setlerle korunmuş ve bataklıktan dünyanın en verimli tarım alanlarına dönüştürülmüş bu toprak parçasının büyük bölümü düzlüktür.

WICKEN FEN VE STRETHAM

Fenland'in suyu çekilmeden önceki hali Wicken Fen'de görülebilir (NT); 250 hektardan fazla bir alanı kaplayan,suyundan arındırılmamış ve ıslah edilmemiş bu topraklar su kuşlarını barındırmasının yanı sıra geleneksel yöntemlerle saz ve kamış kesilerek değerlendirilmektedir.

A10 Ely yolunun 5 km. ötesinde, Stretham'daki, buhar gücüyle iş­leyen 1831 yapımı pompa, 11 m.'lik bir dolabı döndürerek altlarındaki turba kuruyup büzüldükçe hala, çökmekte olan drenaj kanallarına suyun nasıl çıkarıldığını gösterir.

WASH'A TIRMANIŞ

17. yüzyılda kazılan ikiz Bedford nehirleri batıya doğru akar;  katettikleri mesafenin yarısında yani 32. km.'deki Welney'de yer alan tesfiye edilmiş durgun bölüm Wildfowland Wetland Trust kuş sığınağıdır;  burada, kış aylarında yaban kuşlarının etkileyici uçuşlarını görebilirsiniz.

A1101 yolu kuzeyde Welney'den Upwell'e uzanır; burası, Old River Nehri'nin kıyısı boyunca sıralanan kıvrık çatı altı üçgen duvarlı evleriyle şirin bir köydür.

Upwell'in 8 km. kuzeyinde, Yeni Nene, Wisbech kasabasını ikiye böler. Kasaba çilek, papatya ve gül tarlaları içinde yer alır. Kuzey ve Güney Brinks'in Georgian stili evleri nehrin kıvrımını gölgeler. Nene, Fen­land'in büyük halici The Wash'a dökülmek üzere kuzeye doğru akar. Burada, Ortaçağ kiliseleri, lonca binaları ve keşfedilmeyi bekleyen yan yollarıyla bir başka itibarlı eski liman olan King's Lynn yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder