9 Kasım 2019 Cumartesi

Edirne Hane Halkı Hakkında


Edirne ilinde bulunan yaklaşık 103 bin hane­ halkının %58'i şehirde yaşamaktadır. İl genelinde ortalama hane halkı büyüklüğü 3. 73'tür. İpsala ilçe merkezi 3.S' lık ortalama hane halkı büyüklüğü ile en düşük , Meriç ilçe merkezi 4.07' lik ortalama hane halkı büyüklüğü ile en yüksek değere sahiptir.
İl merkezinde yaşayan hane halklarının %89'unun konutunun içinde tuvaleti varken, ilçe merkezlerinde bu oran %78' dir. Köylerde ise hane halklarının % 31'i tuvaleti içinde bulunan konutlarda oturmaktadır. İl merkezindeki hane halklarının %95'i ve ilçe merkezlerindeki hane halklarının % 9l'i içinde borulu suyu olan konutlarda yaşarken, köylerdeki her yüz hane halkından 26'sında konutun içinde borulu su bulunmamak­tadır.
İl genelinde hanehalklarının %75'i kendi evinde oturmaktadır. Oturduğu konuta sahip olan hanehalklarının oranı yerleşim yerlerine göre fark­lılık göstermektedir. Kendi evinde oturan hanehalklannın oranı il merkezinde %60, ilçe merkezlerinde %64 iken, köylerde bu oran %93'e yükselmektedir. Kiracı olan hanehalklarının oranı da yerleşim yerlerine göre farklılık göstermektedir. İl merkezinde kiracıların oranı %27 ile en yüksek düzeye sahip iken, köylerde bu oran %2'dir.

Göç istatistikleri DİE tarafından, Genel Nüfus Sayımları sonuçlarından elde edilmektedir. Son olarak gerçekleştirilen 2000 yılı Genel Nüfus Sayı­mından elde edilen göç istatistikleri DİE tarafından yayınlanmıştır.
Söz konusu sayım sonuçlarına göre 2000 yılı (sayım tarihi) itibariyle daimi ikametgahı İlimizde olan nüfustan 45.839'u, önceki 5 yıllık dönemde il içi veya il dışı göç yaşamıştır. Bunların 9.866'sı (yaklaşık %22) İlimiz sınırları içinde göç etmiş, 35.973'ü de diğer illerden İlimize göç etmiştir. Edirne'ye doğru yaşanan göçler büyük ölçüde şehirden şehire göç olarak yaşanmıştır. Şehirden şehire göç eden 29.363 kişi, Edirne'ye doğru yaşanan göçlerin % 64'ünü oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder