14 Kasım 2019 Perşembe

Edirne Hafız Ağa Konağı ve Şükrü Paşa Anıtı Hakkında


Geleneksel Türk evi planını yansıtan,Edirne Valiliğince restorasyonu yapılan Hafızağa Konağı kentin tarihi ve kültürel değerleri ile her türlü bilgi ve belgenin,bir sinevizyon salonu ve el sa­natları satış mağzası (ETUR) bulunduğu bir müze olarak düzenlenmiştir.17.Nisan.2005 tarihinde ziyarete açılmıştır.

İç Avlu: Artık yok olmuş 15,y,y. mezarlarından toplanarak, müzeye getirilen en güzel mezar taşı örnekleri, Balkan Harbi'nde kullanılan top ve gülleler ile yemek arabaları sergilenmektedir

Anıt ve müze 26 Mart 1913 Balkan Savaşı ve şehitlerinin anısına yapılmış bir komplekstir. Savaş sırasında yokluk içinde Edirne'yi savunan Şükrü Paşa'nın Edirne'nin savunma yerlerinden biri olan Kıyık Tabya'ya mezarı getirilmiş ve anısına bir anıt yapılmıştır. Anıtla birlikte burada bulunan tabya da Balkan Savaşlarını anlatan ve Edirne halkının elinde bulunan eşyalardan oluşan bir müze oluşturulmuştur.

Edirne Kalesi Makedonya (Saat) Kulesi ve Kentsel Arkeoloji Parkı 123-124 yıllarında Doğu'ya yaptığı gezi sırasında İmparator Hadrianus kendi adıyla Hadria­ napolis diye çağrılan Edirne kentine görkemli bir kale armağan etmişti.

Edirne Kalesi'nin değişik adlarla anılan dokuz kapısı vardı. Kule kapısı, kulenin doğusunda olup maarif bahçesi diye bilinirdi. Top kapısı bugünkü mumcular sokağının aşağısındaydı. Kafes kapı, bugünkü Gazimihal köprüsüne dönen yol kav­şağındaydı. 1752 depreminde yıkılmıştır. Keçeci­ler kapısı, bugünkü Debağhane semtindetdi. Oğ­rin kapı, Germe kapıya açılan küçük bir kapı olup çok dar vegizli idi. Manyas kapı, Manyas karakolu denen yere yakındır. 1752 depreminde yıkılmıştır. Tavuk kapısı, Cumhuriyet caddesindeydi. Balık­ pazarı kapısı, bugün olduğu gibi İğneciler kapısı ya da İstanbul kapısı adlarıyla da bilinirdi ve Kalenin doğusunda , balık pazarındaydı. Orta kapı, Ali­ paşa çarşısına açılıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder