4 Kasım 2019 Pazartesi

Kuzeybatı İngiltere


KUZEYBATI İNGİLTERE MUHTEŞEM BİR TOPRAK PARÇASINA SAHİPTİR: Williaın Wordsworth ve diğer Romantik şair, yazar ve ressamların ününe ün kattığı Göller Bölgesi. Karakterini büyük ölçüde Liverpool' dan Maııchester'a kadar güney sını­rında yığılmış olan büyük endüstriyel kent birleşimleri ve kuzey kesimin in büyük bölü­münü kaplayan Pennin Tepeleri'nin devasa, kasvetli yükseltilerinden alan, İngiltere' nin oldukça gözden kaçan bu bölgesinde çok daha fazlası da vardır.

Sheffield, Manchester, Bradford, ve Lancashire'ın pamuk eğirme kasabalarındaki değirmen ve fabrika işçilerinin boş vakitlerini geçirmek, yürümek ve bisiklete binmek için gözler i hep görkemli ve çıplak Pennin yükseltilerindeydi.

Bu, tatlı eğimlerle uzanan açık araziler ve derin vadiler; siyah evleri, fabrikaları , şapelleri ve tepelerin eteklerinde bulunan kumtaşından (sert, kristalleşmiş kaya) yapılma kamu binalarıyla dolu kasabaların görüntüsü sayesinde daha dramatik bir hava kazanır.

Liverpool ile Manchester kentleri kendi başlarına gezilmeyi fazlasıyla hak eder. ikisi de ekonomik daralma sorunu yaşamıştır; Liverpool yaklaşık 11 km. boyunca uzanan doklarında ve Manchester da geniş tekstil sanayisinde. Ve her ikisi de bir zamanların terk edilmiş bölgelerini duyarlı biçimde  restore ederek mücadele vermiştir.

Ziyaretçiler, bu büyük ve hala canlı ticaret kentlerinin zenginliğini sağlayan, büyük Victoria tarzı Mammon tapınaklarıyla depolar, iplik eğirme fabrikaları, dok ofisleri ve fabrikaları dolu caddelerde gezmeye yüreklendirilirler. Doğu Lancashire'da bir zamanların kasvetli sanayi kentlerini oluşturan Rawtenstall, Bacup, Todmorden. B1ackburn ve digerleri, kuzcybatının tekstil sanayisinin gerçekten sona ermesiyle üzerlerindeki kara bulutlardan kurtuldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder