5 Kasım 2019 Salı

KNARESBOROUGH


KNARESBOROUGH

York'un batısında, Nidd Nehri vadisinin üzerinde Knaresborough ve hepsinin üzerinde de kale yer alır. Birincil ilgi merkezi, 1488'de Mother Shipton Cave' de (Mağarası) doğan yerel kahin Ursula Son theil'ın öyküsünü öğrenebileceğiniz Prophesy House'dur. Sontheil, İspanyol Donanması' nın yenilmesi, otomobil ve uçağın icadı gibi tüm olaylan ve keşifleri önceden tahmin etmişti.

Yakınlardaki kaynakta, günlük eşyalar, kireçtaşıyla filtre edilmiş suyun içinde yavaş yavaş "taşa dönüşür"; yani, kalın bir kireç tabakasıyla kaplanır.

HARROGATE

Yolun hemen altında, zarif ve gri taş yapısıyla dikkati çeken Harrogate vardır. Victoria dönemi sonlarıyla 1. Dünya Savaşı arasında, hastalar ve arkadaş arayanlar, şimdilerde bir müzeye devredilmiş olan sekizgen Royal Pump Room 'un çatısı altındaki kükürtlü sudan içmeye gelirlerdi. Vitraylı camında, kasabanın şifalı su kaynaklarından bir buhar bulutu iç inde yükselen pre - Raffaelit tarzda yapılmış bir melek görülmektedir; bu eser, 1571 yılında, kasabanın güneyindeki The Stray adı verilen ortak kullanıma açık çayırlık alanda keşfedilmişti.

Kasaba merkezinin batısına, kaynak sularının üzerinde "tapınakların" bulunduğu Vadi Bahçeleri'ne (Valley Gardens ) doğru yürüyün ve 1897 yılında kurulan Royal Baths Assembly Rooms'da (Crescem Bd., Tel: 01423 - 562498) gerçek bir Victoria dönemi Türk hamamını deneyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder