10 Kasım 2019 Pazar

Edirne de Cumhuriyet Öncesi Eğitim


Edirne gerek Osmanlı İmparatorluğu önce­sinde gerek imparatorluk döneminde önemli bir eğitim ve kültür merkezi idi. 19 uncu yüzyılın sonlarına doğru ilk, orta ve yüksek dereceli eğitim yapan 47 Medrese , 21 Türk İlkokulu, 12 Rum Cemaati Okulu, 5 Ermeni Cemaati Okulu, 2 Mu­sevi Cemaati Okulu, 11 Bulgar Ortodoks Cemaati Okulu, 3 yabancı okul (İtalyan, Avusturya, Fran­sız) olmak üzere toplam 54 mahalle mektebi vardı. 1782'de Vali Kadri Paşa, 1880'de yayımla nan Ru­meli Vilayeti Kanununun 214.maddesi uyarınca "Cemaat-ı İslamiye" örgütünü kurdu ve Mahalle Mekteplerinin yönetimini bu kuruluşlara bağladı Askeri Rüştiye, Mülki Rüştiye , Ziraat Okulu,

Süvari Küçük Zabit Okulu, İttihat ve Terakki Dar'ül Eytamı, Asımbey Dar' ül Eytamı, Askeri İdadi, Mülki İdadi , Erkek Sanat Enstitüsü, Öğretmen Okulları. (Erkek, Kız)

19 .Yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu genelinde Askeri Okulların arttırılması zorunlu­luğu duyulunca, Edirne'de yeni Askeri eğitim ku­rumları açıldı. Edirne'nin İkinci Ordu Merkezi olarak seçilmesinden sonra 1845'te bir Askeri İda­ di açılması öngörüldü. Okulun Kurucuları, Babı­ali'den Tosun Bey ile Harbiye Mektebinden Yüz­ başı Ahmet Efendiydi. Daha sonra 1884'te Askeri İdadi'ye bağlı olarak Askeri Rüşti'ye kuruldu. 19.Yüzyılda Edirne'de Mülki Rüştiye'nin yanı sıra 1879'da Islahane adı ile açılan Erkek Sanat Okulu bulunmaktaydı. Bu okul, Ziraat Bölümü ve Sanat­lar kolu olmak üzere, iki bölüme ayrılmıştır. Müşir Veysel Paşa tarafından Karaağaç Semtinde has­tane olarak yaptırılan binada, Balkan Savaşından önce Süvari Küçük Zabit Okulu faaliyet göstermiş, Balkan Savaşında yine hastaneye çevrilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder