8 Kasım 2019 Cuma

Edinburgh - Yeni Kent


YENİ KENT YÜRÜYÜŞÜ


Edinburgh' nun Yeni Kenti, "Auld Reekie"nin kalabalığını ve sağlıksız koşullarını düzeltmek için, Ortaçağ kentinin kuzeyinde üç büyük paralel caddeden oluşan bir omurga üzerinde 1767' de planlanmıştı. Burası Britanya'daki en bütüncül (ve kesinlikle en geniş ve en ağırbaşlı) Georgian dönemi kent manzaralarından biridir.

Yürüyüş, Edinburgh'nun ünlü ana caddesi Princes Street' in bitişiğinde yer alan ve sınırları güneydeki bahçelere derin bir inişle çizilmiş olan The Mound' tan başlar. Raffaello, Tizian o ve Veronese'den Rubcns, Rembrandt ve Van Dyke'a ; Turner, Gainsborough ve Constable' a kadar başlıca Avrupa ressamları­nın çoğunu içeren ve bilgilendirici etiketler taşıyan 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yapıtları barındıran etkileyici National Gallery of Scotland burada bulunur. Hemen yanında da Royal Scottish Academy'nin (1823-1836 yapımı) çok sütunlu cephesi yer alır. Doğuya dönerek İskoçya' nın büyük yazarı ve tantımcısı anısına yükselen Scott Monument 'in dramatik Gotik sivri kulesini ve ardından da Balmoral Hotel'in saat kulesi altındaki Waverley İstasyonu'nu geçin.

Caddenin yukarısında, garip neoklasik anıtların bulunduğu Calton Hill'e doğru merdivenleri tırmanınca şunları göreceksiniz: Yarını kalmış National Monument'ın yivli sütunları (yapımına 1822'de başlanmıştı ve " Edinburgh'un yüz karası olarak bilinir); City Observatory; anlaşılması zor felsefeci anısına 1837'de yapılan Dugald Stewart's Monument ; Burns'in anısına yapılan Korint tarzı tapınak (1830); ve dürbünün görüş alanının sonunda, Nelson Monument (1807 - 1815). Bu sonuncu yapıya tırmanırsanız , bir başka muhteşem kent, deniz ve dağ manzarası görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder