19 Kasım 2019 Salı

Mersin Bozyazı Sahili

Bozyazı

Bozyazı

Mersin Bozyazı Fiziki Konumu

Mersin'in 209 km. güneybatısındadır. İsmini ilk yerleşim yeri olan Gürlevik yöresinin güneyinde uzanan verimsiz boz renkli toprakların halk tarafından "Çorak Düzlük" anlamına ge­len Bozalan, Bozova, Bozyazı denmesin­den almıştır. İlçenin Antik Dönem 'deki is­mi ise Küçük Ada anlamındaki Nagi­dos'tur. Bozyazı İlçesi'nin içinde bulunduğu böl­ge İ.Ö. 2. binyılda Luvi kavimlerinin yaşa­dığı Tarhundaşşa Krallığı'nın sınırları içinde bulunuyordu. İ.Ö. 7. yüzyılda böl­ge bir Samos Kolonisi durumuna gelmiş­tir. Asur ve Babil metinlerinde, bölgenin İ.Ö. 7. ve İ.S. 6. yüzyıllarda Fenikeliler ile ticaret yapan önemli bir liman kenti oldu­ğu belirtilmektedir. Büyük İskender'in ölümünden sonra bölge Seleukoslar ve Ptolemaioslar arasın­da geçen savaşlara sahne olmuş ve so­nunda bölge Ptolemaioslar'a kalmıştır. Roma İmparatorluğu Dönemi'nde, İmpa­rator Caligula İ.S. 1. yüzyılda bütün Kili­kia kıyılarını Commagene kralı iV. Antiok­ hos'a vermiştir. İ.S. 260' tan sonra Kili­kia kıyıları Pers ordularının eline geçmiş­tir .Bölge Romalılar'dan sonra Bizans ege­menliğine geçmiştir. Bu zamanda Eme­viler (661-750) ve Abbasiler (7 50-1258) ta rafından sık sık hücuma uğramış ve za­man zaman istila edilmiştir.

Bozyazı

Bozyazının Türklerin Eline Geçmesi


Türkler'in bölgeyi kesin olarak ele geçir­mesi ve bölgeye yerleşmesi Selçuklu hü­kümdarı 1. Alaeddin Keykubat zamanın­da, 1228 tarihinde olmuştur. İlk Türk yerleşimleri Yiva Boyu'na mensup Türk­ler tarafından Tekeli, Derebaşı, Gürlevik ve Akcamii yörelerinde kurulmuştur. Da­ha sonra Karamanoğulları'na, 1 487 yı­lından itibaren de Osmanlı topraklarına katılmşıtır. Bugünkü Bozyazı İlçesi 1989 yılında Beyreli ve Gürlevik Köyleri'nin birleşmesi ile oluşmuştur.Şehrin kuruluşu hakkında ve komşu Nagi­dos Kenti ile ilişkileri hakkındaki bilgiyi yine Mersin Müzesi'nde sergilenen yazıttan öğ­renmekteyi.z Bu yazıttan, şehrin ilk kez İ.Ö. 270 yıllarında Aspendoslu Aetos'un zamanında kurulduğu anlaşılmaktadır. Ae­tos'un, Mısır kralı l. Ptolemais'in karısı ay­nı zamanda kız kardeşi adına kurduğu bu kent, kral, karısı ve kız kardeşinin "Kutsal Kenti" olarak anılmıştır.
Mersin Akdeniz bölgesinin bakir tatil bölgelerine sahiptir. burada yapacağınız tattilde çeşitli konaklama seçenekleri mevcuttur. Özellikle balayı çiftlerine bu güzel yöreyi daha önve gelmedilerse tavsiye ederiz. Balayı villaları kiralayan firmaları araştırıp kendilerine en uygun nitelikteki villada bir tatil geçirmenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder