25 Şubat 2020 Salı

Cordoba Camii, İspanya

Cordoba Camii

Cordoba Camii

8. ve 10. yüzyıllar arasında inşa edilen Córdoba Camii, İspanyol İslam mimarisinin en eski ve en güzel taşıma örneklerinden biridir. Sade, çaprazlanmış dış duvarlar sizi iç mekanın yüce güzelliğine hazırlamak için çok az şey yapar. Puerta de las Palmas'a (Avuç içi Kapısı) girerken, jasper, mermer, granit ve oniks ormanında senden 850 sütun yükseliyor. Sütunlar, camiye yol açmak için yerle bir edilmiş olan Vizigotik kiliseden alınan süslü başkentlerle kaplıdır. Bunları taçlandırarak, kırmızı ve beyaz şerit kemerler dimere doğru eğilir ve tavan hassas bir şekilde oyulmuş renkli sedirlidir. Mezquita, 1236'dan beri bir katedral olarak hizmet vermektedir, ancak cami olarak kökenleri açıktır. Dört aşamada inşa edilen bina, Abd ar-Rahman I (756-88) tarafından Visigoth Hıristiyanlarından satın aldığı bir yerde kuruldu. Kiliselerini indirdi ve yerine, mevcut Roma'nın üçte biri büyüklüğünde, daha önceki Roma ve Vizigotik türbelerin mermer sütunlarını dahil ettiği bir cami ile değiştirdi. Abd-Rahman II (822-52) döneminde, Mezquita, Kuran'ın orijinal bir kopyasını ve peygamber Muhammed'in kolundan bir kemik tuttu ve sadece Mekke açısından ikinci bir Müslüman hac yeri oldu.

II. Hakam (961-76) Mezquita'nın en büyük mücevheri olan güzel mihrabı (dua yeri) inşa etti. Bu kutsal dua nişinin oyulduğu güneye bakan duvar olan kıbleye doğru yol alın. (Müslüman hukuku bir mihrabın Mekke'ye karşı doğuya baktığını ve ibadet edenlerin dua ettiklerinde de aynı şekilde davrandıklarına karar verir. Hesaplamadaki bir hatadan dolayı, bu doğudan çok güneye bakar. II. ciddi bir hata, ama izin vermesi için ikna edildi.) Mihrap önünde, halife ve mahkemesi için bir tür antre maksoureh var; mozaikleri ve alçı işleri onu İslam sanatının şaheseri yapıyor. Bu şekilde camiye son eklenen maksoureh, 987 civarında al-Mansur tarafından tamamlandı.

Cordoba Camii

Cordoba Camii Hakkında

Keşiften sonra, Hıristiyanlar Mezquita'yı büyük ölçüde rahatsız etmeden bıraktı, Meryem Ana'ya ithaf etti ve Hıristiyan ibadet yeri olarak kullandılar. Din adamları camiyi avludan kapatan bir duvar inşa ettiler, bu da iç mekanı karartmaya ve böylece ibadethaneyi dış dünyadan ayırmaya yardımcı oldu. 13. yüzyılda, Hıristiyanlar Mağribi ustaları tarafından inşa edilen Capilla de Villaviciosa'ya, Mudejar mimarisi caminin çizgileriyle harmanlanmıştır. Katedralin ağır, uyumsuz barok yapısı, 1520'lerde Carlos V tarafından caminin tam kalbinde yaptırılmıştır. İmparatorun kredisine göre, mimarlara övünerek yeni yapıyı incelemek için geldiği zaman dehşete düştü, "Sıradan bir şey inşa etmek için dünyada benzersiz bir şeyi yok ettin" (bu duygu onun kurcalanmasını engellemedi değil) Elhamra, Palacio Carlos V'i inşa edecek). Dinlenin ve ilkbaharda portakal çiçekleri ile parfümlendirilen Patio de los Naranjos'ta (Turuncu Mahkeme) yansıtın. Borçlular bayram günlerinde burada affedildikleri için adlandırılan Puerta del Perdón (Affetme Kapısı), Turuncu Mahkemenin kuzey duvarında ve camiye resmi giriş. Cardenal Herrero'da caminin dış duvarındaki bir nişte yer alan küçük bir heykel olan Virgen de los Faroles (Fenerlerin Bakiresi), bir serenat bekleyen bir bayan gibi, fenerle asılı bir ızgaranın arkasında. Torre del Alminar, bir zamanlar Müslümanları dua etmeye sadık kılmak için kullanılan minare, 2014'ün sonlarında ziyaretçilere yeniden açılan barok bir çan kulesine sahiptir. Üstten bakış tırmanmaya değer, ancak bunun 12 uçuşa eşdeğer olduğunu unutmayın. merdivenler. Ziyaretiniz için iyi bir saat bekleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder