21 Mart 2020 Cumartesi

Kahire de Özel Alanlar

Sabil-Kuttab of Abdul Rahman Katkhud


Kahire Abdul Rahman Katkhuda'dan Sabil-Kuttab

Katkhuda Farsça bir kelime "ev efendisi" anlamına gelir. Bu binaya hükmeden güçlü beyefendi, onun yerine uygun olarak sanat ve mimarinin patronuydu. Kahire sakinlerinin çoğunluğu için akan su bulunmadan önce, varlıklı müşterilerin insanlara içme suyu sağlamak için bir sabil (halk çeşmesi) inşa etmeleri alışılmış bir durumdu. Genellikle bir sabile bağlı olan çocuklara Kuran ve diğer konuları öğreten bir kuttab (temel okul) idi. Bu 17. yüzyıl Osmanlı anıtı, süslü cephesi, kiremitli iç mekanı ve ortaçağ Kahire'nin ana yolundaki bir çatalın başındaki konumu için etkileyici.

Serapeum, Kahire

Burası Apis Bulls'un gömüldüğü yerdir. Apiler, yaratıcı bir tanrı olan Ptah'ın tezahürü olarak görülen bir boğa idi. Ömrü boyunca boğa ibadet edildi, beslendi, yıkandı, fırçalandı, söylendi ve genellikle çoğundan yapıldı. Öldüğünde, Serapeum'un bir odasına yerleştirilen büyük bir bazalt veya granit lahit içine altın mezar eşyaları ile özenle mumyalanmış ve gömülmüştür. Sonra rahipler Apis'in yerini alan yeni bir boğa arayışı başlattılar. Tozlu ve kasvetli Serapeum galerileri anakaya altında kilometrelerce uzanıyor.

Trieste, Kahire

Trieste, Kahire

Banque Misr'ın mimarı tarafından tasarlanan ancak daha da ilginç olan bu 1910 binası, İslam heykel unsurları açısından zengindir. Uzun zamandır ihmal edilen Trieste nihayet Menkul Kıymetler Borsası mahalle yenileme planının bir parçası olarak yenilendi ve şimdi beyaz ve somonda kayıtsızca tartıldı. Tazminat olarak, muhteşem mozaik işini görmek artık daha kolay.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder