20 Mart 2020 Cuma

Kahire Özel Gezisi

El Ghuriyya, Kahire

El Ghuriyya, Kahire

Bu ortaçağ dönüm noktası, Osmanlıların Mısır'ı işgal etmesinden önceki son büyük Memluk mimari eseriydi. Üç yıl sonra Wikala al-Ghuri'yi inşa eden Sultan el-Ghuri tarafından inşa edilen El-Ghuriyya, Shar'a al-Mu'iz'in her iki tarafında Shar'a al-Azhar'ı geçtiği yerde duruyor. Civar bölge, David Robert'in 1839'da aynı adı taşıyan gravüründe görülebilen İpek Çarşısı'nın yeriydi.

Sokağın sağ tarafında (Shar'a al-Azhar'a bakan) medrese; karşısında türbe duruyor. İlki, neredeyse Brutalist oranlara sahip büyük ölçekli bir projedir (resim büyük, modern, betonarme binalar). Minarenin sıra dışı tasarımına dikkat edin, kare tabanı beş baca tenceresi ile tepesinde.

Türbe el-Ghuri döneminde birkaç kez yeniden inşa edildi. Kompleks üzerine bildirilen 100.000 dinar harcadıktan sonra, Ghuri buraya gömülmedi. Halep dışında öldü ve cesedi asla bulunamadı. Bir oğlun cesetleri, cariye (veba salgınının her iki kurbanı), bir kızı ve Tumanbay II (halefi) kasaya girer.

Kahire Büyük Sfenks

Kahire Büyük Sfenks

4. Hanedanlığı döneminde piramit platosunun yaşayan kayalarından oyulmuş esrarengiz kireçtaşı Sfenks, Firavun Khafre'nin mezar kompleksine bağlıdır. Bir adamın yüzünün bir nemi (firavunun geleneksel başlığı) giyen yaslanmış bir aslan figürü, Güneş Tanrısı'nın bir tezahürü olan Ra-Harakhte'nin kılıcında Khafre olarak düşünülüyordu. Sfenks'in rolü, Giza platosunda piramitleri ve mastabasları (büyük trapez mezarlar) içeren geniş kraliyet nekropolünü korumaktı ve bu diğer anıtları bu alana dahil eden daha uzun ziyaretin bir parçası olarak ziyaret edildi. Etrafına inşa edilmiş geniş bir görüntüleme platformu boyunca Sfenks'e yaklaşmak mümkündür, ancak tırmanma yasaktır ve küçük iç odalara giriş yoktur (ancak sfenksin çoğu katı kayadır). Işık gösterileri her gece planlanır; çevrimiçi programa bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder