11 Mart 2020 Çarşamba

Katmandu Gezi Rehberi

Katmandu Rehberi

katmandu



Büyük bir gölün boşaltılmasından sonra geniş bir vadide kurulan bu olağanüstü şehirde efsaneler bolca bulunur ve her sokakta bir veya iki tapınak bulunur. Katmandu, yüzyıllar önce Newar zanaatkârlarının becerilerini sergileyen inanılmaz mimarisi, zarif ahşap oymaları ve metal el sanatları ile inanılmaz derecede çeşitli, tarihi bir şehirdir. Hinduizm ve Budizm, eskiden beri Katmandu vadisinde birlikte var olmuştur ve vadi sakinleri, hem Hindu hem de Budist tapınaklarında ibadet ettikleri için çok az ayrım yaparlar. Katmandu, eski geleneklerin gayretle korunduğu ve aynı zamanda modern teknolojiyi kucaklayan bir şehirdir. Geçmişin ihtişamı, bakışları zarif bir şekilde oyulmuş ahşap pencere çerçevesi, 18. yüzyıldan kalma bir bronz heykel veya manevi olarak yükselen bir stupa üzerinde durabilen ziyaretçiyi büyülüyor. Nepal'in en büyük şehri Katmandu, Nepallerin ülkenin her köşesinden gelip asimile ettiği ülkenin siyasi ve kültürel başkentidir.

Katmandu Hakkında Bilgiler

katmandu



Herhangi bir büyük şehir gibi Katmandu da son on yılda hızlı bir genişleme gördü, ancak bir metropolün hızlı yaşamına rağmen, halkı ziyaretçilere ferahlatıcı bir şekilde dostça kalıyor. Eski geleneklerini koruyan Katmandu, güçlü Hindu Tanrıçası Taleju'yu temsil eden küçük bir Budist kız olan Yaşayan Tanrıça Kumari tarafından kutsanmıştır. Şehir hayatı, ara sıra sokaklara çıkan sonsuz tören alayları ve olayları ile zenginleşir ve adanmışlar arasında manevi kutlamalarda neşe arayanlar vardır. Bu dini festivaller efsaneye batmış durumda ve genellikle tanrıların ruhlarının sahip olduğu savaş arabaları ve maskeli dansçılar ile bir gösteri. 

UNESCO Dünya Mirası listesindeki Durbar (Saray) Meydanı, eski sarayın yanı sıra ahşap ve metalde mükemmel işçiliğe sahip bir dizi pagoda tarzı tapınak ile şehrin kalbinde yer almaktadır. Yaşayan Tanrıça'nın evi yakınlardadır ve ünlü Freak Street bir taş atımı uzaklıktadır. Günümüzde turistler, lüksden ucuz otellere, barlara ve restoranlara, seyahat acentelerine, para alışveriş merkezlerine, masaj salonlarına, gece kulüplerine, canlı müzik, yoga ve meditasyon derslerine ve daha fazlasına kadar her şeyi sunan, gelişen bir turizm bölgesine dönüşen Thamel'i tercih ediyor. Korece ila İtalyanca, Çince, Japonca, Tay dili, Hint mutfağından Meksika mutfağına kadar her türlü uluslararası yemek bir kilometrekare içinde mevcuttur. Pashupatinath, Boudha ve Swayambhu, önde gelen dini hac yerlerinden üçü Dünya Mirası Siteleridir ve mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Bu asırlık ibadet yerleri, sayısız daha küçük türbe ve sayısız festival, Katmandu'yu yaşayan bir müze haline getiriyor ve 21. yüzyılın tüm ziynetlerinin tadını çıkarırken zaman içinde yolculuk etme fırsatı da sunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder