23 Mart 2020 Pazartesi

New Kalabsha, Mısır

New Kalabsha

New Kalabsha

Kalabsha ve Beit al-Wali alanlarından tapınaklar, Aswan yakınlarındaki Yeni Kalabsha adasına taşındı. Bu kayalık ada, balıkların redolentidir, tapınağı koruyan ve bilet gişesini izleyen birkaç köpek, tilki ve antikalar koruma için ıssızdır. Göl ve baraj manzarası adadan çok iyi ve özellikle iniş rıhtım büyüleyici.

Nubia'daki en büyük bağımsız Mısır tapınağı olan Kalabsha, Augustus Caesar (M.Ö. 27'den MS 14'e kadar hüküm süren) tarafından inşa edildi ve Osiris, Isis ve Mandulis'e adanmıştı. Tapınak binası antik çağda neredeyse tamamlanmış olmasına rağmen, dekorasyonu hiç bitmedi. Sadece üç iç oda ve dış kısımlar tamamen kabartmalarla dekore edilmiştir. Bununla birlikte, Kalabsha'nın yarı mamul sütun başlıkları ve kabartma dekorasyon parçaları, eski inşaat ve oyma teknikleri hakkında çok fazla bilgi sağlar.

New Kalabsha Tapınak

New Kalabsha

Tapınak kompleksi, güneybatı köşesinde bir doğum evi ve kuzeydoğu köşesinde Ptolemaic dönemine tarihlenen küçük bir şapel içerir. Seti I'in hükümdarlığına tarihlenen büyük bir kaya steli de bu alanda inşa edilmiştir. Orijinal konumu Qasr Ibrim idi.

Belirsiz tarihin petroglifleriyle kaplı birkaç büyük kayalar tapınağın güney tarafındaki bir geçit boyunca durmaktadır. Güney Afrika San'ına (Bushmen) benzeyen petroglifler, filler ve antiloplar gibi insan ve hayvanların oyulmasını içerir.

Kalabsha Tapınağı'nın arkasında bir geçit viraj alır ve Beit al-Wali'nin kayalık kesimli küçük tapınağına ulaşır. Bu küçücük ama renkli anıt uçurum tarafındaki evinden çıkarıldı - eskiler onu Abu Simbel'deki tapınaklar gibi uçurumun dışına çıkardı ve 1960'larda Yeni Kalabsha'ya taşındı. Ramses II, Beit al-Wali'yi görevlendirdi ve Amun-Ra'ya ve diğer tanrılara adadı.

Başlangıçta, tapınak, hareket ettirilmeyen ve bir giriş holü, bir hipostil salon ve bir kutsal alandan oluşan bir kerpiç pilon ile ön cephelidir. Bu küçük, mücevher benzeri tapınak bir zevktir, çünkü boyalı süslemeleri - kırmızıları, mavileri ve yeşillikleri - hala çok taze görünüyor. Giriş salonunda Ramses II'nin, genellikle evcil hayvan aslanı eşliğinde Mısır'ın çeşitli düşmanlarını sorgulayan sahneleri vardır. Sütunlu salon firavunun farklı tanrılarla etkileşime girdiğini gösterir, aralarında şef Amun-Ra'dır. Tapınak, Ramses II'nin oyulmuş oturmuş heykellerini ve Horus, Isis ve Khnum gibi tanrıları içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder