25 Mart 2020 Çarşamba

Marakeş, Fas

Marakeş, Fas

Marakeş Hakkında

Marakeş genellikle Fas'ın en sarhoş edici şehri olarak kabul edilir. Aslında Sahra kervan rotaları boyunca bir ticaret ve dinlenme noktası, bugün jet-set ve günlük gezginler arasında bir favori. Avrupa ve Orta Doğu'dan Marakeş'e ulaşan düzinelerce günlük uçuş sayesinde hiç bu kadar kolay ve heyecan verici olmamıştı.

Şehir neredeyse düz bir şekilde uzanır ve çoğunlukla araçsız medine'de bir zorunluluk olan yürüyerek dolaşmayı kolaylaştırır. Güneyde, Yüksek Atlas Dağları şehri çerçeveler ve karla kaplı tepeler kış aylarında çöl palmiye ağaçlarıyla kontrast oluşturur. Kuzeyde bir zamanlar şehre çok ihtiyaç duyulan su ve tarım arazisi sağlayan bir palmiye vahası var. Marakeş'in oturduğu ya da hiç hareket etmeyi bıraktığı coğrafi işaretler arasında.

Marakeş Özel Bilgiler

Marakeş, Fas

Marakeş’in tek renkli duvarları ve surları, nesiller boyu bölgede inşa edilen kil tonu sayesinde kırmızı, pembe ve turuncu tonları boyalıdır. Bu renkli ekran Marakeş'e “kırmızı şehir” lakabını kazandı. Bu renkler, her biri fotoğraflanmaya yalvarmak için kapı aralıkları ile dengelenir.

Enerjik Jemma el-Fna meydanından başlayarak, pazarlar sokaklara ve sokaklara girip çıkan kilometreler boyunca uzanır. Medine zaman içinde bir yürüyüş, bükülme ve dönüşlerinde eşit derecede şaşkınlıkla keşfedilmeye başlayan bir labirent - ama kaybolmak eğlencenin yarısıdır. Eşek arabaları, bisikletliler, motosikletler ve eşyalarla dolu yük arabaları, parke taşlı sokaklarda gezinir. Satıcılar, elle işlenmiş metal işçiliğinden hassas işlemeli kaftanlara akla gelebilecek her türlü iyi ürünü satarlar.

Marakeş Gezisi

Çeşitli atıştırmalıklar satan çok sayıda dükkanda bir şeyler yemek için mola verin. Yapışkan tatlı kurabiye, kızarmış çörekler, kabarık taze pişmiş ekmek ve köpüren tajinler, medine boyunca küçük tezgahlarda görülebilir. Bir sandalyeyi kazmaktan korkmayın.

Ama Marakeş zaman içinde sıkışıp kalmış bir şehir değil. Yeni alanlara yapılan bir ziyaret yaşamla dolu ve keşfedilmeye yalvaran mahalleleri ortaya çıkarıyor. Şık restoranlar, el yapımı ve tasarım ürünleri içeren butik mağazalar ve müziğin geceye uzandığı gece kulüpleri Marakeş'in bu yeni tarafının bir parçasıdır. Eski ve modern bir kontrastı 15 dakikalık bir yürüyüşle vurmak kolaydır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder