13 Ocak 2020 Pazartesi

Belfast, Kuzey İrlanda

Belfast, Kuzey İrlanda

Belfast Rehberi

İngiliz ve İskoç yerleşimciler 1600'lere gelmeden önce Belfast, Ulster'in eski O'Neill klanına ait Béal Feirste ("sandbank ford") adlı küçük bir köydü. Plantasyon döneminin gelişiyle (yerleşimciler 1600'lere geldiğinde), güneybatı İngiltere'deki Devon'dan Sir Arthur Chichester, İngiliz Tacı'ndan şehri aldı ve oğlu Donegall'ın Earl'ü oldu. Fransa'dan zulümden kaçan Huguenots, buraya yakın bir yere yerleşerek değerli keten işleri becerilerini getirdi. 18. yüzyılda Belfast olağanüstü bir genişleme yaşadı - nüfusu sürekli mevcut mezhepsel bölünmeye rağmen 10 yılda bir ikiye katlandı. Anglikan nezaketi, yerli Katoliklere güvenmeyen Presbiteryen zanaatkârlarını hor görmesine rağmen, Belfast'ın büyümesi baş döndürücü bir hızda devam etti. Şehir, zenginliği Victoria, özellikle keten ve gemi yapımı olmak üzere ticaret üzerine inşa edilmiş bir endüstriyel patlama şehridir. Ünlü (ya da rezil olarak), Titanic burada inşa edildi ve Belfast'a bir süre "Titanic Town" lakabını verdi. 1845'te kent üniversitesinin temel taşını örten Kraliçe Victoria, 1849'da Belfast'a döndü (binaların, sokakların, barların, anıtların ve şehirdeki diğer yerlerin adlarına geri çağrıldı) ve aynı yıl, Üniversite Queen's College adıyla açıldı. Yaklaşık 40 yıl sonra, 1888'de Victoria Belfast'a şehir tüzüğünü verdi. Bugün nüfusu yaklaşık 300.000, turist sayısı arttı ve bu çarpıcı şekilde dönüştürülmüş şehir eşsiz bir rönesansın tadını çıkarıyor.

Belfast, Kuzey İrlanda

Belfast Hakkında

Bu, Belfast hakkındaki haberlerin "Sorunlar" hakkında raporlar verdiği dönemden bu yana hoş bir değişiklik. 1994 ateşkesinden bu yana, Kuzey İrlanda'nın başkenti büyük otel yatırımlarından, soylu rıhtımlardan (veya tellerden), sofistike bir yeni sahne sanatları merkezinden ve turizmi artırmak için büyük girişimlerden faydalanmıştır. 1996 yılında Londra'da Canary Wharf'taki ofislerin bombalanması 1994 barış anlaşmasını bozmuş olsa da ateşkes resmen 20 Temmuz 1997'de yeniden kuruldu ve bu şehir, yeni bir kimlik arayışına başladı.

2008 yılından bu yana, şehir, müzeleri, kiliseleri, tiyatroları, Belediye Binası, Ulster Salonu ve hatta görkemli Crown Bar gibi tüm büyük kamu binalarını restore edilmiş mirasına milyonlarca lira harcadı. Sorunların zirvesinde, paramiliter şiddete karışan en kötü şöhretli katillerin bir kısmını elinde tutan bir gaol şimdi önemli bir ziyaretçi cazibesi.

Belfast şehir merkezi, yürüyerek dolaşılması kolay kabaca bitişik üç alandan oluşmaktadır. Güney ucundan kuzeye doğru yaklaşık bir saatlik bir yürüyüş mesafesindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder