18 Ocak 2020 Cumartesi

Krakow Main Market Square

Krakow Main Market Square

Krakow’un En Büyük Pazarı

Avrupa'nın en büyük ortaçağ pazarı Venedik'teki San Marco Meydanı ile aynı büyüklükte ve ihtişamlıdır. Efsane bize sıradan kuşların olmadığını söylese de, aynı güvercin veba salgınına bile sahiptir: 13. yüzyılda lanetlenen ve kuşlara dönüşen Dük Henry IV Probus şövalyelerinin ruhları oldukları iddia edilmektedir. Bu büyük meydan her zaman çok geniş değildi. Daha önceki bir dönemde - mevcut binalara ek olarak - bir Gotik belediye binası, bir Rönesans tahıl ambarı, büyük bir tartı, bir dökümhane, bir boyunduruk ve yüzlerce tüccar tezgahı vardı. Renkli şemsiyeler altındaki birkaç çiçek satıcısı ve bazı taşınabilir hediyelik eşya tezgahları, bu hareketli ticari aktivitenin kalan kısmıdır. Her şeyden önce, Rynek ilkbahardan sonbahara kadar Kraków'un en büyük açık hava kafesidir ve meydanın çevresine dağılmış 20'den fazla kafe vardır.

Bu meydandan bir tarih yarışması geçti. 1320'den itibaren Polonya kralları, tahttan sonraki gün kentin hamburgerleriyle tanışmak ve Polonya'nın tüm kasabaları adına saygı ve haraç almak için buraya geldiler. Cermen Şövalyelerinin büyük ustası Albert Hohenzollern, 1525'te Polonya Kralı Eski Sigismund'a saygı göstermek için buraya geldi. Ve 1794'te Tadeusz Kościuszko burada çarlıkçı Rusya'yı devirmek için ciddi bir yemin etti.

Krakow Main Market Square

Krakow Main Market Çevresi

Meydan birçok tarihi bina ile çevrilidir. 36 numaralı Dom pod Jeleniami (Stag Tabelası Evi), bir zamanlar hem Goethe'nin hem de Çar Nicholas'ın barınak bulduğu bir handı. 45 numarada, Tadeusz Kościuszko'nun 1777'de genç bir subay olarak yaşadığı Dom pod Orłem (Kartal Tabelası Evi); meydanın biraz daha aşağısında, 6 numarada, 1794'te personel genel merkezini yaptığı Szara Kamienica (Gri Ev) var. (Bu olaylar Puşkin'in oyunu Boris Godunov ve Mussorgsky'nin opera adaptasyonunda tasvir edilmiştir.) 16 numarada Wierzynek tüccar ailesinin 14. yüzyıl evi. 1364'te, Kutsal Roma İmparatoru'nun katıldığı "zirve" toplantısında, Wierzynekslerden biri ziyaret eden kraliyet haysiyetleri için ayrıntılı bir şölen verdi; bugün ev bir restoran.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder